Bakłażan z serami z piekarnika

baklazanpieczony_wpis

Bakłażan jest bardzo wdzięcznym warzywem, bo wygodnie go łączyć z innymi smakami. Można go grillować, dusić, zapiekać, smażyć – łatwo poddaje się chyba wszystkich technikom kulinarnym. Czasami zastępuje mi pieczywo (między grube pieczone plastry można włożyć inne warzywa, ser, wędlinę, użyć dowolnych sosów i jeść jak kanapkę). Dziś banalnie prosta przekąska w sam raz na piknik – bakłażan z serem pieczony w piekarniku. Wykorzystajcie swoje ulubione sery, im bardziej wyraziste w smaku tym lepsze. Bakłażan kocha takie towarzystwo!

Potrzebujemy: brytfankę, papier do pieczenia

Składniki:

  • bakłażan – 0,5 szt.
  • pomidor – 1 szt.
  • ser (dowolny, według upodobań; ja użyłam oscypka i czosnkowego twarośku) – ilość odpowiednia do liczby plastrów bakłażana
  • świeża bazylia – 1 garść
  • suszony tymianek – 1 łyżka
  • kmin rzymski – 1 szczypta
  • oliwa – 3 łyżki
  • ocet balsamiczny – 2 łyżki
  • miód – 1 łyżeczka
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Bakłażan kroimy na półcentymetrowe plastry, solimy z obu stron i odstawiamy na pół godziny aby się ‚spocił’, po czym obmywamy. Pomidor kroimy na cienkie plasterki, ser rwiemy/kruszymy. Na papierze do pieczenia układamy warstwy: bakłażan posmarowany oliwą i przyprawiony kminem, solą i pieprzem, na nim pomidor (również doprawiony), listek bazylii, a na wierzchu ser. Wstawiamy do piekarnika (30 minut w 200 stopniach). Całość skrapiamy oliwą i octem wymieszanym miodem. Podajemy.

Tags: ,

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>