Bakłażan z serami z piekarnika
Bakłażan jest bardzo wdzięcznym warzywem, bo wygodnie go łączyć z innymi smakami. Można go grillować, dusić, zapiekać, smażyć – łatwo poddaje się chyba wszystkich technikom kulinarnym. Czasami zastępuje mi pieczywo (między grube pieczone plastry można włożyć inne warzywa, ser, wędlinę, użyć dowolnych sosów i jeść jak kanapkę). Dziś banalnie prosta przekąska w sam raz na piknik – bakłażan z serem pieczony w piekarniku. Wykorzystajcie swoje ulubione sery, im bardziej wyraziste w smaku tym lepsze. Bakłażan kocha takie towarzystwo!
Potrzebujemy: brytfankę, papier do pieczenia
Składniki:
- bakłażan – 0,5 szt.
- pomidor – 1 szt.
- ser (dowolny, według upodobań; ja użyłam oscypka i czosnkowego twarośku) – ilość odpowiednia do liczby plastrów bakłażana
- świeża bazylia – 1 garść
- suszony tymianek – 1 łyżka
- kmin rzymski – 1 szczypta
- oliwa – 3 łyżki
- ocet balsamiczny – 2 łyżki
- miód – 1 łyżeczka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Bakłażan kroimy na półcentymetrowe plastry, solimy z obu stron i odstawiamy na pół godziny aby się 'spocił’, po czym obmywamy. Pomidor kroimy na cienkie plasterki, ser rwiemy/kruszymy. Na papierze do pieczenia układamy warstwy: bakłażan posmarowany oliwą i przyprawiony kminem, solą i pieprzem, na nim pomidor (również doprawiony), listek bazylii, a na wierzchu ser. Wstawiamy do piekarnika (30 minut w 200 stopniach). Całość skrapiamy oliwą i octem wymieszanym miodem. Podajemy.
Be the first to comment.