Biała kiełbasa duszona w kiszonej kapuście z pieczarkami

kielbasawkapuscie_localfoodie_wpis

Jak już pisałam, ostatnio często bywa u nas mój tata, który jest wielkim kulinarnym tradycjonalistą. Tata dorwał w zeszłym tygodniu jakieś czasopismo o gotowaniu leżące na blacie, przejrzał zawartość i jego zachwyt wzbudziły białe kiełbaski duszone w kapuście. Zerknęłam – żadna filozofia, wszystko w domu mam (a zwłaszcza kiszoną kapustę własnej roboty). Na specjalne życzenie na stół wjechały kiełbasy – jeszcze lepsze, bo lekko zmodyfikowałam przepis (dodałam pieczarki, dodatkowe przyprawy i rozmaryn). Porcja dość duża, myślałam, że coś zostanie np. do zapakowania na wynos… nie zostało nic. Znaczy pycha! Jeśli szukacie łatwego i smakowitego pomysłu na obiad (wielkanocny i nie tylko), to wypróbujcie tę propozycję z mocną rekomendacją miłośnika tradycyjnej polskiej kuchni.

Potrzebujemy: głęboką, dużą patelnię lub garnek z pokrywką, dodatkową patelnię lub rondel

Składniki:

  • biała parzona kiełbasa – 4 szt.
  • kapusta kiszona – 0,5 kg (u nas z własnego kiszenia)
  • pieczarki – 200-250 g
  • cebula – 2 duże szt.
  • wywar z mięsa/bulion warzywny – do 1 szkl.
  • suszony majeranek – 2 łyżki
  • świeży rozmaryn – kilka gałązek
  • ostra sproszkowana papryka – 1 płaska łyżka
  • ziele angielskie – 3 ziarna
  • liść laurowy – 3 szt.
  • masło – 1 łyżka
  • cukier – 1 szczypta
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w piórka i połowę szklimy na patelni na rozgrzanym oleju, pod koniec dodając obrane i pokrojone w plastry pieczarki. Dorzucamy poszatkowaną kiszoną kapustę, podsmażamy 3 minuty i zalewamy całość bulionem/wywarem. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, doprawiamy solą i pieprzem, po czym zakrywamy patelnię i dusimy wszystko przez kwadrans. Po tym czasie dodajemy kiełbasy nacięte w poprzek, wszystko doprawiamy majerankiem i papryką oraz utykamy w paru miejscach gałązki rozmarynu. Po zamieszaniu ponownie dusimy pod przykryciem (kolejny kwadrans lub nieco dłużej). W osobny rondelku dusimy na maśle pozostałą cebulę pociętą w piórka, doprawioną solą, pieprzem i cukrem. Kiełbasy podajemy na kapuście, z dodatkową cebulą na wierzchu.

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>