Biała kiełbasa duszona w kiszonej kapuście z pieczarkami
Jak już pisałam, ostatnio często bywa u nas mój tata, który jest wielkim kulinarnym tradycjonalistą. Tata dorwał w zeszłym tygodniu jakieś czasopismo o gotowaniu leżące na blacie, przejrzał zawartość i jego zachwyt wzbudziły białe kiełbaski duszone w kapuście. Zerknęłam – żadna filozofia, wszystko w domu mam (a zwłaszcza kiszoną kapustę własnej roboty). Na specjalne życzenie na stół wjechały kiełbasy – jeszcze lepsze, bo lekko zmodyfikowałam przepis (dodałam pieczarki, dodatkowe przyprawy i rozmaryn). Porcja dość duża, myślałam, że coś zostanie np. do zapakowania na wynos… nie zostało nic. Znaczy pycha! Jeśli szukacie łatwego i smakowitego pomysłu na obiad (wielkanocny i nie tylko), to wypróbujcie tę propozycję z mocną rekomendacją miłośnika tradycyjnej polskiej kuchni.
Potrzebujemy: głęboką, dużą patelnię lub garnek z pokrywką, dodatkową patelnię lub rondel
Składniki:
- biała parzona kiełbasa – 4 szt.
- kapusta kiszona – 0,5 kg (u nas z własnego kiszenia)
- pieczarki – 200-250 g
- cebula – 2 duże szt.
- wywar z mięsa/bulion warzywny – do 1 szkl.
- suszony majeranek – 2 łyżki
- świeży rozmaryn – kilka gałązek
- ostra sproszkowana papryka – 1 płaska łyżka
- ziele angielskie – 3 ziarna
- liść laurowy – 3 szt.
- masło – 1 łyżka
- cukier – 1 szczypta
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w piórka i połowę szklimy na patelni na rozgrzanym oleju, pod koniec dodając obrane i pokrojone w plastry pieczarki. Dorzucamy poszatkowaną kiszoną kapustę, podsmażamy 3 minuty i zalewamy całość bulionem/wywarem. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, doprawiamy solą i pieprzem, po czym zakrywamy patelnię i dusimy wszystko przez kwadrans. Po tym czasie dodajemy kiełbasy nacięte w poprzek, wszystko doprawiamy majerankiem i papryką oraz utykamy w paru miejscach gałązki rozmarynu. Po zamieszaniu ponownie dusimy pod przykryciem (kolejny kwadrans lub nieco dłużej). W osobny rondelku dusimy na maśle pozostałą cebulę pociętą w piórka, doprawioną solą, pieprzem i cukrem. Kiełbasy podajemy na kapuście, z dodatkową cebulą na wierzchu.
Smacznego!
Be the first to comment.