Biała kiełbasa z warzywami

kielbaski

Powielkanocne resztki będą jeszcze jakiś czas zalegać w naszych lodówkach. Pojemność zamrażarek jest ograniczona i pewne rzeczy trzeba zjeść dość szybko. Jedną z nich jest biała kiełbasa, która w wiosenne święta gości chyba na wszystkich polskich stołach. Co z nią zrobić?

Ten przepis szczęśliwie wpadł mi w ręce, kiedy goście już pojechali, a ja zaczęłam się zastanawiać, co zrobić z taką górą jedzenia. Co więcej, okazało się, że wszystkie składniki mam w domu! Przystąpiłam do realizacji planu i z resztek (kiełbasa, pootwierane puszki z przetworami, przyprawy) wyszła naprawdę smaczna kolacja.

Potrzebujemy: 2 patelnie (grillową i zwykłą)

Składniki:

  • biała kiełbasa parzona – 2-3 szt.
  • cebula – 2 szt.
  • czosnek – 2 ząbki
  • koncentrat pomidorowy – pół małego słoiczka
  • suszone pomidory w oliwie – pół słoiczka (+ połowa zalewy)
  • papryka konserwowa – 2 szt. (+ ok. szklanki zalewy paprykowej)
  • papryka słodka – 2 łyżki
  • majeranek – 5 łyżek
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Kiełbasy grillujemy na suchej grillowej patelni do momentu przypieczenia w paski. Następnie kroimy na połowę wzdłuż. Kroimy warzywa: cebulę w piórka, pomidory suszone na średnie kawałki (zalewy nie wylewamy!), paprykę konserwową w cienkie paski a czosnek – w plasterki. Na rozgrzanej patelni na oliwie z pomidorów rumienimy cebulę, potem dodajemy czosnek i koncentrat. Następnie 3 łyżki zalewy paprykowej, suszone pomidory, mieszamy i dajemy się chwilę posmażyć. Po tym czasie na patelnię wrzucamy paprykę konserwową razem z resztą zalewy, doprawiamy przyprawami, układamy na patelni kiełbasy (zanurzając w warzywach) i dusimy pod przykryciem kwadrans, co jakiś czas mieszając. Gotowe!

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>