Biała kiełbasa z warzywami
Powielkanocne resztki będą jeszcze jakiś czas zalegać w naszych lodówkach. Pojemność zamrażarek jest ograniczona i pewne rzeczy trzeba zjeść dość szybko. Jedną z nich jest biała kiełbasa, która w wiosenne święta gości chyba na wszystkich polskich stołach. Co z nią zrobić?
Ten przepis szczęśliwie wpadł mi w ręce, kiedy goście już pojechali, a ja zaczęłam się zastanawiać, co zrobić z taką górą jedzenia. Co więcej, okazało się, że wszystkie składniki mam w domu! Przystąpiłam do realizacji planu i z resztek (kiełbasa, pootwierane puszki z przetworami, przyprawy) wyszła naprawdę smaczna kolacja.
Potrzebujemy: 2 patelnie (grillową i zwykłą)
Składniki:
- biała kiełbasa parzona – 2-3 szt.
- cebula – 2 szt.
- czosnek – 2 ząbki
- koncentrat pomidorowy – pół małego słoiczka
- suszone pomidory w oliwie – pół słoiczka (+ połowa zalewy)
- papryka konserwowa – 2 szt. (+ ok. szklanki zalewy paprykowej)
- papryka słodka – 2 łyżki
- majeranek – 5 łyżek
- cukier
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Kiełbasy grillujemy na suchej grillowej patelni do momentu przypieczenia w paski. Następnie kroimy na połowę wzdłuż. Kroimy warzywa: cebulę w piórka, pomidory suszone na średnie kawałki (zalewy nie wylewamy!), paprykę konserwową w cienkie paski a czosnek – w plasterki. Na rozgrzanej patelni na oliwie z pomidorów rumienimy cebulę, potem dodajemy czosnek i koncentrat. Następnie 3 łyżki zalewy paprykowej, suszone pomidory, mieszamy i dajemy się chwilę posmażyć. Po tym czasie na patelnię wrzucamy paprykę konserwową razem z resztą zalewy, doprawiamy przyprawami, układamy na patelni kiełbasy (zanurzając w warzywach) i dusimy pod przykryciem kwadrans, co jakiś czas mieszając. Gotowe!
Smacznego!
Be the first to comment.