Cebularze

cebulaki_localfoodie_wpis

Nigdy nie byłam w Lublinie (wstyd się przyznać, bo podobno to piękne miasto), ale jeśli tam pojadę, na bank w pierwszej kolejności pójdę do jakiejś piekarni, która produkuje najlepsze, tradycyjne lubelskie cebularze (może mi coś podpowiecie?). Drożdżowe bułki z cebulą i makiem „chodziły za mną” od dość dawna – pierwszym ruchem w tym kierunku były Cebulaczki. Jak przystało na każdą tradycyjną polską potrawę, przepisów jest mnóstwo! Kiedyś obejrzałam program o produkcji tradycyjnych cebularzy w programie kulinarnym i to, co udało mi się zapamiętać, postanowiłam zamienić w czyn. Reszta – to wnioski z przeglądania innych przepisów. Pokusiłam się o własną produkcję i oto mam – rumiane, pachnące bułeczki, które (moim zdaniem) najlepsze są na drugi dzień, koniecznie z towarzystwie kubka maślanki lub kefiru.

cebulaki_localfoodie_wpis1

Potrzebujemy: sprawny piekarnik, blachę z papierem do pieczenia x2, miseczkę, miskę, słoik, robot kuchenny (ja użyłam Thermomixa)

Składniki na ciasto:

  • świeże drozdże – 50 g
  • mąka krupczatka – 0,5 kg
  • jajko – 1 szt. (+ 1 szt. do posmarowania)
  • mleko (ciepłe) – 1 szkl.
  • cukier – 1 łyżka
  • sól – 2 łyżeczki
  • masło – 50 g
  • sok z cebuli (odciśnięty z miski) – 1 łyżka

Składniki na farsz:

  • cebule (duże) – 3 szt.
  • mak – 3 łyżki
  • sól – 1 łyżeczka
  • olej – 2 łyżki

Przygotowanie:

Cebule siekamy grubo, przelewamy wrzątkiem, w misce mieszamy z solą i olejem. Po przestygnięciu odlewamy 1 łyżkę płynu, przecedzamy mieszankę przez sito (odciskamy jak najwięcej wilgoci), przekładamy cebulę do słoika, gdzie mieszamy ją z makiem i odstawiamy (najlepiej na noc, ja odstawiłam na kilka godzin).

Z drożdży, mleka, cukru i 2 łyżek mąki robimy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Pozostałą mąkę przesiewamy do misy robota, solimy, dodajemy roztopione masło, sok z cebuli, roztrzepane jajko i na końcu wyrośnięty rozczyn. Za pomocą odpowiedniej funkcji wyrabiamy ciasto, aż stanie się elastyczne i będzie odchodzić od mieszadła (oczywiście można wyrobić je ręcznie). Formujemy kulę, wkładamy do miski i pozwalamy ciastu wyrosnąć pod przykryciem w ciepłym miejscu przez 1 h. Po tym czasie dzielimy je na 12 kawałków, które rozgniatamy w kółka. Układamy je na 2 blachach z papierem, na każdy nakładamy cebulowo-makowy farsz ze słoika, przykrywamy i znów dajemy im 1h na wyrośnięcie pod przykryciem.

Na koniec ustawiamy piekarnik na 200 stopni, brzegi cebularzy smarujemy roztrzepanym jajkiem, wkładamy do pieca i pieczemy do apetycznego zrumienienia (ok. 20 minut).

Smacznego!

 

Comments

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>