Chrupiące pierogi z soczewicą w sosie pomidorowym

pierogisoczewica_wpis

Założę się, że pomyślicie: „Baba oszalała! Kolejne pierogi!”. No cóż, mam intensywny okres w życiu rodzinnym i zawodowym i kiedy wracam po pracy do domu, odpoczywam i wyciszam się… lepiąc pierogi. Oraz obmyślając, jaki farsz do nich zrobić. Te konkretne pierożki są wegańskie, ale… Mój mąż kocha mięso, więc zdecydowałam, że nie będę go katować kolejną jarską potrawą i do części z nich dodałam chudy boczek. Strzał w dziesiątkę! W polskich domach pierogom na talerzu najczęściej towarzyszy śmietana i cebula. Nie jestem im przeciwna, ale czemu nie spróbować pomidorów? Pomidorowo-czosnkowy sos z pietruszką będzie wyśmienitym ukoronowaniem tego dania. Tym razem zostało usmażone po minucie w każdej strony, bo dość łagodne nadzienie wymagało „atrakcji” w postaci chrupkiej skórki. I wiecie co? Nie podawajcie bez rukoli. Pasuje do tych pierogów idealnie! Zresztą – sami sprawdźcie!

Potrzebujemy: duży garnek, rondel, stolnicę z wałkiem, tarkę o dużych oczkach, miskę, patelnię

Składniki na ciasto:

  • mąka – 0,5 kg
  • gorąca woda – 1 szkl.
  • sól – 0,5 łyżeczki

Składniki na farsz:

  • czerwona soczewica – 1 szkl.
  • marchewka – 2 szt.
  • cebula – 1 szt.
  • seler (bulwa) – 200 g
  • czosnek – 3-4 ząbki
  • świeża kolendra – 1 garść
  • sproszkowana słodka papryka – 1 łyżka (czubata) lub więcej
  • kmin rzymski – 0,5 łyżeczki
  • (opcjonalnie) chudy boczek – do 100 g
  • olej – 2 łyżki
  • sól, pieprz

Składniki na sos:

  • pomidory – 4 dojrzałe świeże lub 1 puszka krojonych
  • czosnek – 3 ząbki
  • cukier – 2 szczypty
  • (opcjonalnie) płatki chili – 1 szczypta
  • natka pietruszki – 1 garść
  • olej – 2 łyżki
  • sól, pieprz
  • świeża rukola – do podania

Przygotowanie:

Zaczynamy od farszu: cebulę ciekamy drobno, tak samo czosnek; marchew i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Soczewicę gotujemy według instrukcji na opakowaniu (u mnie 15 minut). Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy cebulę i szklimy ją, pod koniec dodając czosnek. Dodajemy również startą marchewkę i seler, a kiedy wszystko będzie miękkie – soczewicę. Jeśli chcecie dodać boczek, pokrójcie go na dowolne kawałki i podprażcie na suchej patelni przez 2-3 minuty, po czym dodajcie do nadzienia. Doprawiamy całość solą, pieprzem, papryką i kminem, dusimy 5 minut i odstawiamy do przestygnięcia. Gotowy farsz mieszamy z posiekaną kolendrą.

Teraz sos: posiekany czosnek wrzucamy do rondelka na rozgrzany olej na moment, dosłownie 10 sekund, po czym dodajemy pomidory (jeśli używacie świeżych, sparzcie je przedtem i obierzcie ze skórek). Dusimy zawartość rondla przez kwadrans, następnie doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i odrobiną chili. Powtórnie zagotowujemy i po 5 minutach dodajemy posiekaną natkę. Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Z podanych składników ugniatamy elastyczne ciasto na pierogi. Gotujemy wodę w dużym garnku, solimy wrzątek. Rozwałkowujemy cienko i wykrawamy kółka. Każde z nich natychmiast wypełniamy farszem (2 łyżeczki) i zlepiamy, po czym odkładamy na namączoną deskę. Pierogi gotujemy partiami w osolonym wrzątku aż wypłyną, po tym czasie dajemy im jeszcze 2 minuty na powierzchni i wyławiamy cedzakiem. Odkładamy na talerze skropione olejem. W rondelku maksymalnie podgrzewamy olej, wkładamy partiami pierogi i smażymy po obu stronach ok 1-2 minuty. Odsączamy na ręczniku papierowym.

Gorące pierogi podajemy na liściach rukoli i nakładamy tu i tam kleksy zimnego pomidorowego sosu.

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>