Ciasto jabłkowe z bakaliami

ciastojablkowe_WPIS

Ten przepis nie jest nowy, ale dopiero teraz nadarzyła się okazja, aby go Wam pokazać. Naprawdę, trudno o prostsze ciasto. Do tego ma się wrażenie, że jest zrobione z samych jabłek, tak jest nimi napakowane. Masa jest tak gęsta, że dość ciężko ją mieszać i z początku myślałam, że chyba się pomyliłam w proporcjach. Ale nie – ciasto wyszło genialne, więc nie zrażajcie się, jeśli w misce powstanie Wam „klajster”. Będzie OK i na 100% wszyscy będą się tym deserem zajadać. Miłego pieczenia!

Potrzebujemy: tortownicę o śr. ok 25 cm, 2 miski, sitko, blender ręczny z trzepaczką

Składniki:

  • jabłka – 4 szt.
  • jajka – 4 szt.
  • mąka pszenna – 0,5 kg + do wysypania formy
  • cukier – 1 szkl.
  • olej – 1/3 szkl.
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • soda – 1 łyżeczka
  • cynamon – 1 łyżka
  • rodzynki, orzechy włoskie lub pecan, ewentualnie suszona żurawina – po 1 garści
  • płatki migdałowe – 6 łyżek
  • tłuszcz do smarowania formy

Przygotowanie:

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Jabłka obieramy i siekamy w średniej wielkości kostkę, po czym dodajemy cukier, dokładnie mieszamy i odstawiamy. Odlewamy ewentualny sok puszczony przez owoce. W misce łączymy suche składniki (najlepiej przesiać). Miksujemy z jajkami i olejem. Dorzucamy odsączone jabłka z cukrem, następnie cynamon i bakalie i dokładnie mieszamy. Przekładamy do natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy, dekorujemy płatkami migdałów i pieczemy maksymalnie godzinę – „do suchego patyczka”.

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>