Ciasto jabłkowe z bakaliami
Ten przepis nie jest nowy, ale dopiero teraz nadarzyła się okazja, aby go Wam pokazać. Naprawdę, trudno o prostsze ciasto. Do tego ma się wrażenie, że jest zrobione z samych jabłek, tak jest nimi napakowane. Masa jest tak gęsta, że dość ciężko ją mieszać i z początku myślałam, że chyba się pomyliłam w proporcjach. Ale nie – ciasto wyszło genialne, więc nie zrażajcie się, jeśli w misce powstanie Wam „klajster”. Będzie OK i na 100% wszyscy będą się tym deserem zajadać. Miłego pieczenia!
Potrzebujemy: tortownicę o śr. ok 25 cm, 2 miski, sitko, blender ręczny z trzepaczką
Składniki:
- jabłka – 4 szt.
- jajka – 4 szt.
- mąka pszenna – 0,5 kg + do wysypania formy
- cukier – 1 szkl.
- olej – 1/3 szkl.
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- soda – 1 łyżeczka
- cynamon – 1 łyżka
- rodzynki, orzechy włoskie lub pecan, ewentualnie suszona żurawina – po 1 garści
- płatki migdałowe – 6 łyżek
- tłuszcz do smarowania formy
Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Jabłka obieramy i siekamy w średniej wielkości kostkę, po czym dodajemy cukier, dokładnie mieszamy i odstawiamy. Odlewamy ewentualny sok puszczony przez owoce. W misce łączymy suche składniki (najlepiej przesiać). Miksujemy z jajkami i olejem. Dorzucamy odsączone jabłka z cukrem, następnie cynamon i bakalie i dokładnie mieszamy. Przekładamy do natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy, dekorujemy płatkami migdałów i pieczemy maksymalnie godzinę – „do suchego patyczka”.
Smacznego!
Be the first to comment.