Ciasto jabłkowo-kokosowe

Cheat day!, Desery, Kuchnia polska, Wege, Wypieki | 1 października 2016 | By

ciastojablkokokos_wpis

Jeśli na stronie Kuchnia Starowiejskiej Gospodyni zobaczycie podobne zdjęcia, to nie dziwcie się, bo to ciasto to wynik sąsiedzkiego spotkania z Iwoną prowadzącą ten blog. Jak dobrze mieć obok kogoś, kto kocha gotowanie tak jak ja! Plotkując, zrobiłyśmy ciasto jabłkowo-kokosowe. Skorzystałyśmy z przepisu Moich Wypieków, ale nie wszystko poszło tak, jak się spodziewałyśmy. Ciacho, zamiast 45 minut, piekło się 2 razy dłużej. Cierpliwie zaglądałyśmy do piekarnika, jednocześnie pilnując dzieci, i w końcu się doczekałyśmy! No i jest – wilgotny, puchaty placek z jabłkami na mleku kokosowym, polany kokosowym lukrem i obsypany wiórkami… kokosowymi! Nawet jeśli i Wam zabierze to więcej czasu niż wcześniej przewidzieliście, to i tak rekomenduję upieczenie tego ciasta, bo za zapach wydobywający się z piekarnika można dać się pokroić. Kokosowy zawrót głowy, rozpusta i kulinarny obłęd w jednym!

ciastojablkokokos_wpis_2

Potrzebujemy: sprawny piekarnik, tortownicę o śr. 22-23 cm, papier do pieczenia, robot kuchenny (ja użyłam Thermomixa)kubeczek, obieraczkę do warzyw, miskę, sitko

Składniki (wszystkie w temperaturze pokojowej):

  • jabłka – liczba zależy od wielkości owoców i tortownicy – tutaj 2,5 szt.
  • masło (miękkie) – 125 g + do natłuszczenia formy
  • cukier – 100 g
  • cukier wanilinowy – 1 łyżka
  • mąka – 200 g
  • jajka – 2 szt.
  • proszek do piecznia – 2 łyżeczki
  • wiórki kokosowe – 50 g
  • mleko kokosowe – 100 ml
  • do wymieszania z jabłkami – 2 łyżki soku z cytryny + 0,5 szkl. wody

Składniki na lukier:

  • cukier puder – 0,5 szkl.
  • mleko kokosowe – 3 łyżki

Do podania:

  • wiórki kokosowe

Przygotowanie:

Makę przesiewamy do miski z proszkiem do pieczenia, dodajemy wiórki, mieszamy, odkładamy. Ucieramy miękkie masło z cukrami (pomogłam sobie robotem) na jasną jednolitą masę, wbijamy po jednym jajku, cały czas miksując. Zwalniamy obroty robota i dodajemy po trochu suchej mieszanki z miski, na zmianę z mlekiem kokosowym, aż wszystko się wymiesza.

Piekarnik nastawiamy na 160 stopni. Jabłka obieramy, kroimy na połówki, a każdą z nich nacinamy po wypukłej stronie w równoległe paseczki. Moczymy w wodzie zmieszanej z sokiem z cytryny, aby zapobiec ciemnieniu w czasie pieczenia.

Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, a boki natłuszczamy masłem. Wykładamy do tortownicy ciasto, na którym układamy jabłka (ponacinaną stroną do góry). Pieczemy 45 minut albo dłużej – tradycyjnie do suchego patyczka (nasze ciasto potrzebowało aż 1,5 h!). Studzimy na kratce, a po ostudzeniu polewamy wypiek lukrem składającym się z dokładnie wymieszanych: mleka kokosowego i cukru pudru. Na koniec posypujemy ciasto wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

Comments

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>