Ciasto owocowe, które „samo się robi”

ciastosamo_wpis

Zaintrygował mnie tytuł przepisu, który Facebook wyświetlił mi jako sugerowany post. Jak to samo się robi? Czyżby ciasto idealne, które nie wymaga w ogóle pracy? Postanowiam to sprawdzić i faktycznie, nie narobicie się nic a nic przy pieczeniu tego deseru. Wystarczy wsypać składniki warstwami do miski, potem zamieszać i siup – do piekarnika! Na wierzch ciasta wysypałam jagody-giganty, które w weekend zebrałam w lesie obok naszego letniego domu (pierwszy raz widziałam jagody wielkości borówki amerykańskiej, do tego niebywały urodzaj!). Wy oczywiście wykorzystajcie swoje ulubione owoce sezonowe, a poza sezonem – również te mrożone (ciasto jest gęste, mrożonki mu nie zaszkodzą). Z podanych niżej proporcji wychodzi mało słodkie ciasto, więc jeśli preferujecie słodkości, zwiększcie ilość cukru do 1,5 lub 2 szklanek.

Potrzebujemy: miskę z szerokim dnem (ja użyłam niedużej plastikowej miednicy), sitko, miseczkę, ścierkę, formę 22×26 cm, pergamin lub papier do pieczenia 

Składniki:

  • drożdże – 100 g
  • cukier – 1 szkl. (lub więcej, jeśli chcecie upiec bardziej słodkie ciasto)
  • cukier wanilinowy – 16 g (1 duża saszetka)
  • jajka – 5 szt.
  • mąka tortowa – 5 szkl.
  • mleko – 1 szkl. (letnie)
  • olej – 1 szkl.
  • owoce sezonowe – 0,5 kg
  • sól – 1 szczypta
  • (opcjonalnie) cukier puder – do posypania

Przygotowanie:

Na dno miski wsypujemy pokruszone drożdże, na nie równomiernie rozsypujemy cukiier wanilinowy i zwykły. Na to wlewamy mleko, olej, roztrzepane jajka i na koniec przesiewamy mąkę z odrobiną soli. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Po 2 h zawartość miski mieszamy i wykładamy do formy z papierem do pieczenia. Wyrównujemy wierzch łyżką i sypiemy owoce. Wstawiamy do piekarnika na 45-50 minut (patyczek musi być suchy). Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

UWAGA: Potraktujcie wymiary mojej formy jako minimalne, bo ciasto wychodzi w niej bardzo wysokie (przez moment bałam się, że wypłynie z niej). Nie miałam już większej blachy, ale jeśli Wy macie – użyjcie.

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>