Clafoutis z pomidorkami i oliwkami

clafoutis_wpis

To moje drugie podejście do clafoutis (wym: klafuti). Pierwsze zakończyło sie totalną klapą. Wiele lat temu próbowałam upiec clafoutis na słodko – z truskawkami, według przepisu Tessy Capponi-Borawskiej. Trzymałam je w piekarniku dwa razy dłużej niż przewidywał przepis i co? Po bokach przypalone, a w środku – kompletnie surowe, płynne ciasto. Zraziłam się i powiedziałam sobie: nigdy więcej. Nie wiem, co zrobiłam wtedy źle, ale tym razem postanowiłam, że skicham się, ale uda mi się! W weekend zwykle jemy obiady 2-daniowe i sama zupa „pachniała malizną” (choć przepyszna – Krem z kalafiora). Nie miałam możliwosci wyjścia z domu, więc zaczęłam przerzucać notatki w poszukiwaniu czegoś, co mogę zrobić ze składników aktualnie dostępnych w kuchni. I znalazłam! To danie jest szybkie (do 10 minut przygotowania, a potem już tylko do 30 minut pieczenia) i przepyszne. A co to właściwie jest clafoutis? To tradycyjny francuski… deser! Wersja oryginalna to wiśnie w cieście jajecznym, trochę podobnym do sufletu, trochę do omletu, trochę do flanu. Ale poczciwego „klafutka” można zrobić też na sposób wytrawny i ten jest moim ulubionym. To jedna z tych potraw, do której wrzucicie właściwie wszystko, co najbardziej lubicie i macie gwarancję, że będzie pyszne. Dlatego polecam Waszej uwadze ten przepis, jest bomba!

Potrzebujemy: sprawny piekarnik,  blender ręczny z trzepaczką, dość duże naczynie żaroodporne (najlepiej ceramiczną lub szklaną formę do tarty lub owalną do zapiekanek; ważne: boki powinny być prostopadłe do dna), 2 miseczki, tarkę o małych oczkach

Składniki:

  • pomidorki koktajlowe – 50 g lub więcej
  • czarne oliwki – 100 g
  • mąka – 120 g (+ dp wysypania formy)
  • jajka – 3 szt.
  • ser Grana Padano lub parmezan – 70 g
  • mleko – 1 szkl
  • oliwa – 50 ml (+ do natłuszczzenia formy)
  • świeży tymianek – 2 łyżki + do posypania
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, a formę do wypieku natłuszczamy i wysypujemy mąką. Oliwki odsączamy, kroimy na połówki i mieszamy z posiekanym tymiankiem. Do drugiej miseczki rozbijamy jajka i roztrzepujemy je trzepaczką, na koniec stopniowo dodając mąkę, sól i pieprz. Dolewamy małymi porcjami mleko i oliwę, mieszamy. Na koniec ścieramy ser na tarce i dodajemy go do jajeczno-mlecznej masy. Dokładnie łączymy składniki. Na dno formy wysypujemy oliwki z tymiankiem, wylewamy ciasto i utykamy w nim tu i tam pomidorki. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy do momentu ścięcia się masy (powinno to sająć ok 30 minut, w razie czego pieczcie trochę dłużej lub zostawcie na parę minut w wyłączonym, stygnącym piekarniku). Gotowe, gorące clafoutis posypujemy świeżym tymiankiem i podajemy.

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>