Cytrynowe spaghetti z pomidorkami, ziołami i mozzarellą
Niestety ostatnio nie mam wiele czasu na gotowanie. W takich sytuacjach sytuację zawsze ratuje makaron. A skoro jesień w pełni, może dobierzemy odpowiednie do pory roku kolorystyczne dodatki? Kolorowe pomidorki, czosnek, zioła i oliwa szczodrze przyprawiona skórką z cytryny sprawią, że poczujecie się najedzeni, ale NIE przejedzeni. Prosto, aromatycznie, pysznie. Dla 2 osób, ale myślę, że na 1 porcji się nie skończy, więc odpowiednio zwiększcie proporcje w razie ewentualnych dokładek! Polecam!
Potrzebujemy: garnek, sitko,
Składniki:
- spaghetti (pełnoziarniste, ale może być zwykłe) – 200 g
- czosnek – 2 duże ząbki
- pomidorki koktajlowe (najlepiej kolorowe) – 200 g
- mozzarella – 250 g
- skórka otarta z 1 cytryny
- suszony czosnek niedźwiedzi – 2 łyżki
- suszony tymianek lub zielona czubryca – 1 łyżka
- oliwa – 6 łyżek
- (opcjonalnie) płatki chili – 1 łyżeczka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odsączamy i lekko studzimy. W międzyczasie z wyszorowanych cytryn ścieramy skórkę, obrany czosnek kroimy w wąskie plasterki, pomidorki (w połówkach) skrapiamy oliwą i opiekamy na patelni, po czym odkładamy. Na tej samej patelni rozgrzewamy oliwę, do której dodajemy skórkę startą z cytryny oraz plasterki czosnku. Podgrzewamy momencik, aż zacznie pachnieć (uważamy, aby nie przypalić czosnku), po czym dodajemy zioła, i po wymieszaniu – makaron. Ponownie mieszamy, dodajemy pomidorki, doprawiamy solą i pieprzem; pastę podajemy wymieszaną z porwaną mozzarellą (i opcjonalnie z płatkami chili).
Smacznego!
Be the first to comment.