Korzenne cytryny w syropie (do herbaty)

cytrynywsyropie_localfoodie_wpis

Jesień zdążyła się już pokazać od tej nieprzyjemnej strony. Dreszcze, bolące kości i cieknące nosy za chwilę będą normą. Warto zadbać o dodatkowe dawki wit. C, tym bardziej, jeśli może to być coś pysznego! Co powiecie na cytryny w słodkim syropie, w towarzystkie imbiru, anyżu i z aromatem cynamonu? Jest to coś, co możecie przygotować przez okrągły rok, bo cytryny w sprzedaży są ciągle. Taki witaminowy słoiczek możecie też podarować komuś bliskiemu – na pewno będzie zadowolony z pysznego prezentu. Kandyzowany imbir i anyż kupiłam na bazarze (zawsze warto odwiedzić sprzedawcę z fajnymi przyprawami w torebkach). W domu miałam cynamon zdobyty na lokalnym targu i torebkę lasek, które mój mąż przywiózł z Grecji. No niestety, ten dostępny u nas nie umywa się do „importowanego”, który wprost powala zapachem. Jeśli planujecie podróż do Hellady, koniecznie przywieźcie sobie taką kulinarną pamiątkę (albo poproście znajomych, który się tam wybierają). To co? Zapraszam na cytrynową herbatkę!

cytrynywsyropie_localfoodie_wpis2

cytrynywsyropie_localfoodie_wpis1

Potrzebujemy: garnek, 7 słoików

Składniki:

  • cytryny – 12-13 niedużych szt.
  • kandyzowany imbor – 7 kawałków
  • goxdziki – 14 szt.
  • kora cynamony –  lasek
  • anyż – 4 gwiazdki
  • woda – 0,75 litra
  • cukier – 750 g

Przygotowanie:

Sparzone cytryny kroimy w plastry i wkładamy do słoiczków. W garnku doprowadzamy do lekkiego wrzenia wodę z cukrem i resztą składników i gotujemy aż cukier się rozpuści – syrop ma być przezroczysty. Wyjmujemy cynamon i resztę „stałych” składników i rozkładamy do słoików po równo (z wyjątkiem anyżu – też powkładajcie, jak chcecie). Zalewamy płynem zawartość słoików (zostawiamy trochę powietrza) i po dokłądnym zakręceniu pastreryzujemy do 20 minut. Gotowe!

Smacznego!

Comments

  1. Leave a Reply

    sylwia szmurlo
    8 sierpnia 2018

    A zamiast kandyzowanego imbiru można udać świeży? Pozdrawiam

    • Leave a Reply

      Karolina
      9 sierpnia 2018

      Oczywiście. Imbirowy aromat bedzie intensywniejszy i świeższy, jeśli to lubisz – na pewno Ci zasmakuje 🙂 pozdrawiam!

  2. Leave a Reply

    Daria
    4 października 2017

    Pysznie kuszą… tylko ten lasek cynamonu?ile go?

    • Leave a Reply

      Karolina
      5 października 2017

      Jeśli problemem jest aromat cynamonu, to można go zawsze dodać trochę mniej. Ja przygotowałam 7 słoików i do każdej trafiła jedna laska cynamonu. Jeden już prawie w całości zuzyłam do herbaty i wg mnie trzymanie laski cynamonu w każdym słoiku jest bomba 🙂 pozdrawiam!

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>