Danie resztkowe: wegańskie tagliatelle z orientalnymi warzywami
Wychodzę z założenia, że praktycznie wszystkie warzywa da się zjeść z makaronem, a makaron w domu zawsze jest, prawda? Więc jeśli z poprzedniego dania zostały nam resztki warzywne, a w szafce kuchennej wyszperaliśmy tagliatelle, czemu nie dodać przypraw i nie zaserwować interesującego, lekkiego posiłku? Tak właśnie było w przypadku warzyw zestruganych na Tartę spiralną, które na drugi dzień zalegały mi w lodówce. Tak naprawdę mogą to być jakiekolwiek warzywa: więdnący por, brokuł, z którym nie wiadomo co zrobić, czy kalafior, który chętnie poddaje się wszelkim eksperymentom smakowym. Ja miałam na stanie marchewkę, cukinię i bakłażan, wystarczyło na 2 porcje. Zatem do dzieła!
Potrzebujemy: patelnię i garnek
Składniki:
- 250 gr makaronu typu tagliatelle (może być spaghetti, spaghettini, spaghettoni, linguine etc. – ważne, żeby był długi)
- resztki warzywne – pół cukinii, pół marchewki, pół bakłażana, pół papryki (czerwonej lub żółtej)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- garam masala – 1-2 łyżki
- świeży imbir – kawałek wielkości 2-3 cm, lub sproszkowany – 1 łyżeczka
- garść suszonej pietruszki (jeśli ktoś preferuje świeżą, niech da świeżą)
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
O ile warzywa nie są pocięte lub zestrugane po poprzednim posiłku, przygotowujemy je właśnie w ten sposób. papryk kroimy w cienkie paski, czosnek w plastry, cebulę w piórka. Na rozgrzanym oleju rumienimy cebulę, dorzucamy warzywa zaczynając od najtwardszych: marchewkę, potem paprykę. Kiedy będą miękkie, dodajemy cukinię, bakłażan i czosnek. Doprawiamy przygotowanymi przyprawami i dusimy pod przykryciem przez kwadrans. W tym czasie nastawiamy wodę na makaron i gotujemy według instrukcji. Gotowy makaron odcedzamy, płuczemy, dodajemy do zawartości patelni i dokładnie mieszamy z warzywami. Podajemy posypane dodatkowo pietruszką.
Smacznego!
Be the first to comment.