Domowy zakwas na czerwony barszcz
Powoli zaczynamy już ustalać menu na Wigilię i święta Bożego Narodzenia. Jedzenia będzie sporo, ale pracę dzielimy między 3 domy tak, aby nikt się nie narobił, a mimo wszystko było pysznie i przyjemnie. Po naszej stronie będzie (między innymi) przygotowanie barszczu czerwonego i krokietów. Wiadomo, że najlepszy barszcz to ten ugotowany na domowym zakwasie. Do tego to banalna sprawa i w dodatku „samo się robi”. W sekrecie powiem Wam, że z tymże zakwasem wiąże się historia pewnego mojego kulinarnego niepowodzenia – 3 czy 4 lata temu nastawiłam rewelacyjny zakwas, który totalnie zrujnowałam, w pośpiechu doprawiając gotową zupę zbyt dużą ilością soku z cytryny; tego nie dało się jeść. Tym razem wszystko zrobione z głową, więc sukces gwarantowany. Polecam gorąco!
Potrzebujemy: dużą kamionkę lub słój (5-6 litrów)
Składniki:
- buraki (u mnie podłużne) – 1,5 kg
- czosnek – 1,5 główki
- liście laurowe – 5 szt.
- ziele angielskie – 10 szt.
- sól (u mnie zwykła) – 3 łyżki
- kromka żytniego chleba (na zawkasie)
- przegotowana, wystudzona woda – do zakrycia buraków (u mnie 3 litry)
Przygotowanie:
W przegotowanej gorącej wodzie rozpuszczamy sól i zostawiamy do wystudzenia (może być lekko ciepła). Buraki szorujemy i kroimy w cienkie plastry (w większości przepisów są grube, ale zapewniam Was – cienkie dają rewelacyjny efekt). Ząbki nieobranego czosnku miażdżymy solidnie – trzeba wydobyć aromat. W naczyniu układamy warstwami buraki, czosnek z zielem i laurem, znów buraki i tak dalej, po czym dodajemy pajdę chleba. Wszystko zalewamy roztworem wody z solą i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem. 5-7 dni wystarczy, ale warto każdego dnia przemieszać, a na koniec całego procesu PRÓBOWAĆ! Gotowy zakwas – jeśli nie używamy go od razu – przecedzamy, przelewamy do butelki/butelek i trzymamy w lodówce (nawet kilka miesięcy). Czerwony barszcz na tym zakwasie będzie przepyszny! (zapytacie, co na zdjęciu robi folia? no cóż, nasza najlepsza kamionka pękła, ale nadal można ją wykorzystać w ten sposób)
Ciekawi innych pomysłów na wigilijne i świąteczne potrawy? Zerknijcie poniżej:
SAŁATKI:
- Księga Śledzi, czyli śledzie na 32 sposoby (wszystkie wypróbowane przez nas)
- Sałatka jarzynowa z sosem majonezowo-chrzanowym
DANIA GŁÓWNE:
- Ciasto drożdżowe z kapustą i grzybami (kulebiak)
- Łazanki z kapustą i grzybani
- Krokiety z kapustą, grzybami i mozzarellą + szybki barszcz
- Pyzy z kapustą i pieczarkami
- Polędwica w cieście z pieczonymi warzywami
- Wegański bigos – najlepszy
PIEROGI:
- Pierożki z serem i makrelą w sosie cytrynowym
- Pierogi ruskiePyzy z kapustą i pieczarkami
- Pierogi z ricottą, suszonymi pomidorami i oliwkami
- Różowe pierogi
- Rude wędzone pierogi
- Chrupiące pierogi z soczewicą w sosie pomidorowym
- Pikantnte pierogi z dynią, fetą i rozmarynem
- Bazyliowe pierogi ze szpinakiem, serami i oliwkami
- Pierogi z kasza gryczaną i domowym serem
- Pomarańczowe pierogi z kaszą jaglaną, czosnkowym twarogiem i suszonymi pomidorami
ZUPY:
- Pomidorowo-kokosowa zupa rybna
- Halászlé – węgierska zupa rybna
- Chowder z dorsza z francuskimi ślimaczkami
- Zupa ziemniaczana z łososiem
CIASTA:
- Sernik z karmelem i prażonymi migdałami
- Sernikobrownie z masłem orzechowym i powidłami śliwkowymi
- Sernik z makiem, domową frużeliną i jeżynami
- Sernik malinowo-czekoladowy na pierniczkowym spodzie
- Bardzo waliniowy sernik z mrożonymi owocami
- Budyniowy sernik z malinami
- Sernik stracciatella z malinami i galaretką
Zapraszam!
Be the first to comment.