Domowe kokosanki jak z cukierni

Cheat day!, Desery, DYI, Wege, Wypieki | 29 października 2017 | By

domowekokosanki_localfoodie_wpis

Na pewno nieraz wspominałam, że ogromną przyjemność sprawia mi zrobienie samodzielnie tego, co można kupić w sklepie (często za dużo większą sumę, niż koszt składników i przygotowania). Dziś mam dla Was kokosanki. W dzieciństwie wprost zajadałam się tymi ciastkami. A okazuje się, że domowa wersja jest co najmniej tak samo pyszna, a do tego megaprosta! Potrzebujecie tylko 3 składników! Ciasteczka z tego przepisu są słodkie, leciutkie, chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku. Pachną i smakują obłędnie – od razu zrobiłam 2 porcje, do domu i do pracy. I nic nie zostało – takie pyszne!

domowekokosanki_localfoodie_wpis1

domowekokosanki_localfoodie_wpis2

Potrzebujemy: sprawny piekarnik, blachę z paperem do pieczenia, wysokie naczynie do miksowania, blender ręczny, miseczkę

Składniki (w temperaturze pokojowej):

  • jajka (białka i żółtka osobno) – 2 szt.
  • cukier puder – 140 g
  • wiórki kokosowe – 220 g

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 175 st. W tym czasie miksujemy białka na sztywno, dodajemy cukier puder (powoli i partiami, najlepiej po łyżce). Kolejno – cały czas miksując – dodajemy żółtka. Na koniec stopniowo dosypujemy wiórki, mieszając delikatnie łyżką.  Masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia porcjami w ilości 1 czubatej łyżeczki i formujemy każdą delikatnie palcami w mały walec (moze się rozpadać, ale zbieramy i nie dociskamy, nie ściskamy, ciasto ma pozostać luźne i napowietrzone). Pieczemy ok. kwadrans, do lekkiego zezłocenia, po czym studzimy na kratce.

Smacznego!

Comments

  1. Leave a Reply

    Michael
    4 października 2020

    Nie wiem czym się tak podniecacie, kokosanki z cukierni to nie tylko białko …. są zupełnie inne

    • Leave a Reply

      Karolina
      9 listopada 2017

      Naprawdę polecam – roboty tyle co nic, a za to jaka przyjemność 🙂

  1. Kokosanki | Kuchnia Starowiejskiej Gospodyni - […] chrupiące, a jednocześnie mięciutkie. Karolina z Local Foodie napisała jak z cukierni, kochana, one są zdecydowanie lepsze ! Koniecznie…

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>