Drożdżowe pierogi z mięsem i warzywami

pierogidrozdzowezmiesem_localfoodie_fb

Jeśli u mnie na obiad ma być bliżej niesprecyzowane „coś”, to macie gwarancję, że będą to pierogi.  Można je nadziać czym dusza zapragnie i do tego tak łatwo się je robi! Uwielbiam je lepić, ale tym razem postanowiłam oprócz tego je upiec. Moje zwykłe ciasto pierogowe z mąki wody i soli zastąpiłam ciastem drożdżowym, a nadzienie wyjątkowo było mięsne, bo przygotowane z myślą o rodzinie. Takie pierogi muszą być dobrze doprawione, więc hojnie użyjcie Waszych ulubionych ziół i przypraw! Czy łagodne w smaku, czy pikantne – ciepłe pierogi o kojącym i apetycznym aromacie drożdżowego ciasta na pewno Wam zasmakują.

pierogidrozdzowezmiesem_localfoodie_wpis1

Potrzebujemy: sprawny piekarnik, blachę z papierem do pieczenia, robot kuchenny (ja użyłam Thermomixa), stolnicę z wałkiem,  jak największą patelnię, tarkę o dużych oczkach, praskę do czosnku, pędzelek do smarowania

Składniki na ciasto:

  • mąka pszenna – 0,5 kg
  • suche drożdże – 7-8 g (1 paczka)
  • cukier – 1 łyżeczka
  • mleko (letnie) – 1 szkl.
  • sól – 1 szczypta
  • jajko – do posmarowania

Składniki na farsz:

  • mięso mielone indycze – 0,5 kg
  • boczek wędzony surowy – 150 g
  • marchew – 1 szt.
  • czerwona papryka – 1 szt.
  • pomidor (dojrzały, najlepiej malinowy) – 2 szt.
  • czosnek – 4 ząbki
  • sproszkowana wędzona papryka – 2 płaskie łyżki
  • garam masala – 1 łyżeczka
  • zioła prowansalskie – 3 łyżki
  • olej – 2-3 łyżki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Zaczynamy od farszu: marchew trzemy na tarce, drobno siekamy cebulę i paprykę, pomidory parzymy i zdejmujemy z nich skórki. Wszystko razem dusimy na rozgrzanym tłuszczu, w międzyczasie dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Zdejmujemy na talerz i na tej samej patelni podpiekamy pokrojony drobno boczek. Dorzucamy mięso mielone i smażymy aż przestanie być różowe; wtedy dodajemy duszone warzywa oraz pomidory i smażymy wszystko razem, aż pomidory się rozpadną. Doprawiamy papryką, garam masala, solą i pieprzem, odstawiamy do ostygnięcia. Przed nadzianiem pierogów ponownie doprawiamy do smaku.

Przygotowujemy ciasto – do przesianej mąki dodajemy suche drożdże, sól, cukier i mleko, wyrabiamy (ja użyłam robota, ale można ręcznie) i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem, do podwojenia objętości.  Gotowe ciasto wałkujemy grubiej niż na zwykłe pierogi, wykrawamy ostrym rantem kółka i każde natychmiast wypełniamy 2 łyżeczkami farszu, po czym zlepiamy. Gotowe pierogi odkładamy na deskę na czas nagrzania się piekarnika do 200 stopni (zakrywamy ściereczką).

Każdy pieróg nakłuwamy widelcem od dołu i kładziemy na blasze pokrytej papierem do pieczenia, przedtem smarując wierzch roztrzepanym jajkiem. Pieczemy do 30 minut, aż apetycznie się zrumienią.

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>