Francuska tarta z pstrągiem i tymiankiem

tartazpstragiem_localfoodie_wpis1

Dziś danie dla tych, którzy lubią się trochę pobawić w kuchni. Ozdobna tarta rybna to superproste, lekkie i efektowne danie. Żadnej filozofii, bo używamy gotowego ciasta francuskiego (została mi część drugiej rolki, więc zrobiłam z niej proste ślimaczki z serem i szynką). Wersję z kapuszą kiszoną i grzybami zamiast ryby możecie podać np. na Wigilię zamiast pasztecicków do barszczu! Zapraszam, bo pycha!

tartazpstragiem_localfoodie_wpis2

tartazpstragiem_localfoodie_wpis3

tartazpstragiem_localfoodie_wpis4

Potrzebujemy: garnek z nakładką do gotowania na parze lub inne urządzenie o takiej funkcji, ostry nóż, sprawny piekarnik, naczynie do zapiekaniaformę do zapiekania (u mnie ceramiczna 33 x 26 cm), miseczkę, tarkę o dużych oczkach, pensetę, pędzelek do smarowania

Składniki:

  • pstrąg łososiowy – 350 g
  • sok z 0,5 cytryny
  • ciasto francuskie – 2 rolki (wykorzystacie 1 i 2/3 drugiej)
  • śmietana 12% – 0,5 szkl.
  • jajko – 2 szt (z czego 1 do posmarowania)
  • ser cheddar – ok. 80 g
  • suszony tymianek – 1 spora szczypta
  • masło do posmarowania formy – 1 łyżeczka

Przygotowanie:

Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, gotujemy na parze i odstawiamy do ostudzenia, po czym wyjmujemy z niej ości i zdejmujemy skórę. Rozmrażamy ciasto francuskie i jednym z blatów wykładamy natłuszczoną formę, ładnie zakładając boki i tworząc równe, wyższe ranty. Nastawiamy piekarnik na 220 st, nacinamy ciasto nożem bądź dziurawimy widelcem i wstawiamy do pieca do lekkiego zezłocenia – ok 15 minut. Przez ten czas mieszamy śmietaną z jajkiem i startym na dużych oczkach serem oraz tymiankiem. Wyjmujemy podpieczony spód z piekarnika i nakładamy równomiernie kawałki pstrąga, po czym pokrywamy sosem śmietanowym (omijając ranty). Z drugiego blatu ciasta wycinamy paski dłuższe i krótsze (odpowiadające długosci i szerokości tarty) tej samej grubości.  Kładziemy je naprzemian na wierzchu tarty tworząc kratę (ja je poprzeplatałam, trochę trudniej, ale jest super efekt). Smarujemy delikatnie roztrzepanym drugim jajkiem i dopiekamy do lekkiego zbrązowienia – kolejny kwadrans.

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>