Francuskie „prezenciki” z kozim serem i czarnym bzem
Wszelakie pleśniowe sery z krowiego mleka podaje się najczęściej z żurawiną. Do kozich moim zdaniem lepiej pasuje coś odrobinę słodszego, wyśmienicie smakuje np. z prozdrowotnym Dżemem 100% z owoców Czarny Bez od Łowicza. Taki ser z dżemem/konfiturą zawinięty w ciasto francuskie to super śniadanie – pod warunkiem, że podamy go w małych porcjach. Dlatego upolowałam sprzedawany w niedużych (4-5 cm) krążkach ser z regionu Rocamadour. Całość zapiekłam na „podstawce” z pumpernikla – trochę ze względów praktycznych, obawiajac się, że miękki ser wypłynie dołem. Co wyszło? Coś niebywałego. Szkoda, że trzeba odczekać chwilę aż wszystko wystygnie, bo pysznym nadzieniem można się poparzyć. A więc – śniadanie podano!
Potrzebujemy: sprawny piekarnik, blachę z papierem do pieczenia, niedużą szklaneczkę o średnicy zbliżonej do wielkości serków – do wycinania chleba, pędzelek do smarowania
Składniki:
- pleśniowy ser kozi – 6 małych krążków
- prozdrowotny Dżem 100% z owoców Czarny Bez od Łowicza – 6 czubatych łyżeczek
- pumpernikiel – 3 kromki
- ciasto francuskie – 1 opak. (w 1 kawałku)
- jajko + łyżka mleka + szczypta soli – do posmarowania
Przygotowanie:
Ciasto rozmrażamy i odkrawamy z jednego krótszego końca 6 pasków o szerokości ok. 1 cm. Resztę ciasta tniemy na 6 równych prostokątów/kwadratów. Z pumpernikla wycinamy kółka, na których umieszczamy krążki sera. Z każdego na środku wycinamy łyżeczką wgłębienie i w to miejsce nakładamy łyżeczkę dżemu. Taką „kanapkę” odwracamy szybkim ruchem i umieszczamy na środku prostokąta francuskiego ciasta. Zawijamy wszystkie brzegi do góry i szczelnie owijamy chleb z serem i dżemem (podociskajcie dla pewności). Odwracamy zlepieniem do dołu. Pasek odciętego ciasta owijamy dookoła krążka (zaczynając od samego końca). Wystarczy, że końce paska zetkną się na wierzchu (dociskamy palcem), resztę można odciąć i uformować z niej kokardkę (zakrywamy nią złączenie pasków ciasta i dociskamy). Tak samo postępujemy z pozostałymi kawałkami sera/pumpernikla/łyżeczkami dżemu. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. „Prezenciki” umieszczamy na blasze z papierem do pieczenia i delikarnie smarujemy je jajkiem roztrzepanym z mlekiem i solą. Pieczemy ok. kwadransa, do apetycznego zezłocenia.
Be the first to comment.