Fusilli z pieczarkami i brokułami w sosie musztardowym
Nie wiem jak Wy, ale mnie pewne smaki kojarzą się ze sobą nierozerwalnie. Myślę – brokuły, myślę – musztarda francuska. Myślę – pieczarki, myślę – musztarda francuska. Myślałam, że to dziwne połączenie, aż do chwili, kiedy w programie kulinarnym zobaczyłam właśnie pieczarki w sosie musztardowym. Czyli jednak miałam trochę racji! Kiedy w lodówce zostaje kilka pieczarek i część brokuła, najlepiej je połączyć z makaronem, bo przecież zawsze jakiś znajdziemy w szafce. Musztardę też przeważnie mamy na stanie. I w ten sposób resztki staja się zagospodarowane! Jesli danie wystygnie, nie przejmujcie się; może być również bardzo smaczna sałatką.
Potrzebujemy: patelnię, garnek
Składniki:
- makaron fusilli – 100 g
- brokuł 0,5 szt.
- pieczarki – kilka sztuk
- szalotka – 1 szt.
- musztarda francuska – 2 łyżki
- jogurt grecki lub naturalny – 2 łyżki (tu znajdziecie przepis na Domowej roboty jogurt)
- (opcjonalnie) miód – 1 płaska łyżeczka
- oliwa extra vergine – 1 łyżeczka
- natka pietruszki – 3 łyżki
- sól, pieprz (z przewagą tego ostatniego)
Przygotowanie:
W garnku gotujemy brokuł do miękkości, odsączamy. Makaron możemy ugotować w tej samej wodzie, po czym przelewamy go wodą. Na patelni krótko przesmażamy plastry pieczarek razem z drobno posiekaną szalotką. Łączymy warzywa z makaronem i dodajemy dressing składający się z musztardy, jogurtu, oliwy i ewentualnie miodu (ja dodaję) oraz soli i pieprzu. Podajemy z natką pietruszki.
Smacznego!
Be the first to comment.