Fusilli z pieczarkami i brokułami w sosie musztardowym

fusillipieczarkibrokuł_wpis

Nie wiem jak Wy, ale mnie pewne smaki kojarzą się ze sobą nierozerwalnie. Myślę – brokuły, myślę – musztarda francuska. Myślę – pieczarki, myślę – musztarda francuska. Myślałam, że to dziwne połączenie, aż do chwili, kiedy w programie kulinarnym zobaczyłam właśnie pieczarki w sosie musztardowym. Czyli jednak miałam trochę racji! Kiedy w lodówce zostaje kilka pieczarek i część brokuła, najlepiej je połączyć z makaronem, bo przecież zawsze jakiś znajdziemy w szafce. Musztardę też przeważnie mamy na stanie. I w ten sposób resztki staja się zagospodarowane! Jesli danie wystygnie, nie przejmujcie się; może być również bardzo smaczna sałatką.

Potrzebujemy: patelnię, garnek

Składniki:

  • makaron fusilli – 100 g
  • brokuł 0,5 szt.
  • pieczarki – kilka sztuk
  • szalotka – 1 szt.
  • musztarda francuska – 2 łyżki
  • jogurt grecki lub naturalny – 2 łyżki (tu znajdziecie przepis na Domowej roboty jogurt)
  • (opcjonalnie) miód – 1 płaska łyżeczka
  • oliwa extra vergine – 1 łyżeczka
  • natka pietruszki – 3 łyżki
  • sól, pieprz (z przewagą tego ostatniego)

Przygotowanie:

W garnku gotujemy brokuł do miękkości, odsączamy. Makaron możemy ugotować w tej samej wodzie, po czym przelewamy go wodą. Na patelni krótko przesmażamy plastry pieczarek razem z drobno posiekaną szalotką. Łączymy warzywa z makaronem i dodajemy dressing składający się z musztardy, jogurtu, oliwy i ewentualnie miodu (ja dodaję) oraz soli i pieprzu. Podajemy z natką pietruszki.

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>