Gołąbki z czerwonej kapusty pekińskiej z mięsem i kaszą jaglaną

golabkizkapustypekinskiej_localfoodie_wpis

Kiedy dzień spędzamy w domu, obiad jest zawsze dwudaniowy. Wczoraj młodszy syn zażyczył sobie pomidorową z ryżem i taka też pojawiła się na stole. A na drugie? Gołąbki, ale trochę inne, niż zwykle: z kaszą, bo przecież ryż był już w zupie, mniejsze, bo użyłam kapustę pekińską, a ponieważ była czerwona, gołąbki wyszły… fioletowe. Co prawda bledną w czasie duszenia, ale utrzymują lawendowe zabarwienie i wyglądają ciekawie. A przede wszystkim – są szybsze w przygotowaniu niż gołąbki tradycyjne i ponoć lżej strawne, a tak samo wyborne. Polecam!

golabkizkapustypekinskiej_localfoodie_wpis1

golabkizkapustypekinskiej_localfoodie_wpis2

Potrzebujemy: duży garnek, rondel, patelnię, ostry nóż, praskę do czosnku, miskę

Składniki:

  • czerwona kapusta pekińska – 1 szt.
  • kasza jaglana – 100 g
  • mięso mielone (u mnie wieprzowo-wołowe) – o,5 kg
  • cebula – 1 duża szt.
  • czosnek – 2 ząbki
  • natka pietruszki – 1 pęczek (mały)
  • czerwona papryka – 1 mała szt.
  • czosnek granulowany – 1 łyżeczka
  • liście laurowe – kilkanaście szt.
  • masło – 5 łyżek
  • sól, pieprz

golabkizkapustypekinskiej_localfoodie_wpis3

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu i studzimy, w miedzyczasie szkląc na łyżce masła drobno posiekaną cebulę i pod koniec dodając do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy w misce kaszę, surowe mielone mięso, cebulę z czosnkiem i dodajemy drobno posiekane: natkę i paprykę. Doprawiamy granulowanym czosnkiem i pieprzem oraz solą (solidnie!).

Z kapusty odkrawamy dół, gdzie zbiegają się najgrubsze nerwy. Po zdjęciu wierzchnich liści, wybieramy tylko te większe i  każdego dodatkowo ścinamy (trzymając nóż płasko) wierzch grubego nerwu. Tak przygotowane liście parzymy partiami we wrzątku (krótko, do zmięknięcia). Na każdy (bliżej nasady) układamy po 2 łyżki farszu z mięsa i kaszy, następnie zawijamy jak krokiety (czyli najpierw boku, potem wzdłuż). Na dnie garnka kładziemy kilka kapuścianych liści, a na nich ciasno układamy gołąbki, utykając między nie liście laurowe. Na wierzchu umieszczamy kawałki masła, a całość zalewamy wodą, aż pokryje gołąbki. Solidnie solimy, nakrywamy kilkoma liśćmi kapusty i gotujemy na wolnym ogniu ok. 1h. Podajemy saute lub z sosem pomidorowym, grzybowym czy innym ulubionym.

Smacznego!

Comments

  1. Leave a Reply

    Asa_6niebo
    2 listopada 2017

    nigdy nie spotkałam się z czerwoną kapustą pekińską; chętnie spróbowałabym

    • Leave a Reply

      Karolina
      3 listopada 2017

      ostatnio była na lokalnym bazarku, widziałam też w Lidlu 🙂

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>