Gulasz z pieczarkami i rozmarynem

gulaszrozmaryn_wpis

Dziś na obiad mamy gulasz. Bardzo lubię przygotowywać potrawy, które robią się same. Ot, wrzucamy składniki, dusimy wszystko i gotowe. Dawno nie robiłam niczego z rozmarynem i naprawdę tęskniłam za tym ziołem. Ale kiedy mieszka się na wsi, nie tak łatwo go zdobyć. Dlatego postanowiłam, że posadzę w ogrodzie co najmniej jeden rozmarynowy krzaczek i będę go pielęgnować i rozsadzać. Własna ziołowa grządka marzyła mi się od dawna. A tymczasem proponuję Wam gar soczystych mięsnych kąsków, duszonych z konkretnymi kawałkami pieczarek, cebulą, czosnkiem i rozmarynem. Pyszne. Jeśli za późno na obiad, zróbcie to danie na kolację!

Potrzebujemy: patelnię, garnek

Składniki:

  • mięso wieprzowe lub wołowe (łopatka, szynka, biodrówka) – 0,5 kg
  • małe pieczarki – 0,5 kg
  • cebula – 4 szt. (duże)
  • czosnek – 1 ząbek
  • suszony tymianek – 1 garść
  • przyprawa uniwersalna (typu Vegeta, Kucharek etc) – 2 duże szczypty
  • świeży rozmaryn – garść gałązek
  • olej – 1 łyżka
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Mięso kroimy na porcje gulaszowe, podsmażamy na suchej patelni przez 10 minut, obracając łyżką. Zrumienione z wierzchu, przerzucamy do garnka i dusimy pod przykryciem na bardzo małej ilości oleju. Kiedy mięso puści soki, dorzucamy pokrojoną cebulę, gałązki rozmarynu i dusimy przez pół godziny. Jeśli mięso i cebula są już miękkie, dodajemy czosnek w cienkich plasterkach, pieczarki (małe – obrane i w całości, większe po obraniu kroimy na pół) i doprawiamy przyprawą uniwersalną. Znów dusimy, ok. kwadrans. doprawiamy solą i obficie pieprzem. 

Smacznego!

 

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>