Indycze golonki w ciemnym piwie

golonkawpiwie_wpis

Pewnie już zauważyliście, że na Local Foodie prezentuję ostatnio więcej mięsa, niż na początku. Dzieje się tak dlatego, że bardzo często bywa u nas mój tata. A jeśli chodzi o jedzenie, to chyba nie ma większego tradycjonalisty, niż on. Obiad bez mięsa to nie obiad, a mięsu musi oczywiście towarzyszyć wielka góra ziemniaków. Takie potrawy znajdują się dokładnie na przeciwnym biegunie w stosunku do tego, co jadam ja. Ale mam wobec taty wielki dług wdzięczności, więc menu mamy w domu po prostu podwójne i każdy dostaje to, co lubi najbardziej. Niedawno przypadkiem weszłam w posiadanie ciemnego piwa, za którym nikt u nas nie przepada. Więc zamiast do picia, użyłam go do marynaty i pieczenia golonek. Możecie oczywiście użyć wieprzowe; w obu przypadkach ciemne piwo nada mięsu super smak i aromat. Wypróbujcie koniecznie!

golonkawpiwie_wpis1

Potrzebujemy: sprawny piekarnik, formę do zapiekania (u mnie ceramiczna 21 x 26 cm),  garnek, miskę

Składniki:

  • golonka indycza – 3 szt.
  • ciemne piwo – 1 butelka 0,5 litra
  • cebula – 2 szt.
  • miód – 4 łyżeczki
  • musztarda sarepska – 2 łyżki
  • sproszkowana słodka papryka – 1 łyżka
  • sproszkowany imbir – 1 łyżka
  • majeranek – 1 łyżka
  • liść laurowy – 2 szt.
  • ziele angielskie – 2 szt.
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Ze wszystkich składników oprócz cebuli robimy marynatę do mięsa, mieszając je. Golonki gotujemy z osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i listków laurowych przez ok. 2 h, po wystygnięciu zdejmujemy z nich skórę, umieszczamy w misce, zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki (najlepiej na noc). Następnego dnia przekładamy mięso do formy do zapiekania, a piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Cebule kroimy w półplasterki i układamy naokoło indyka, a całość zalewamy marynatą. Pieczemy do apetycznego zrumienienia skórki, w miedzyczasie przekładając golonki na drugą stronę (u mnie było to po 25 minut z każdej strony). Można podać np. z frytkami i… zimnym piwem!

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>