Jęczmienny „cieciorex”

cieciorex_wpis

Nazwa „cieciorex” słusznie kojarzy się wszystkim z knajpą Krowarzywa. Ta wegańska jadłodajnia jest naprawdę niezrównana. Jakiś czas temu praktycznie codziennie bywałam w okolicy skrzyżowania Marszałkowskiej i Litewskiej w Warszawie i zdążyłam wypróbować wszystkie burgery ze stałej ofery Krowarzyw. Dziś sama zrobiłam w 100% własne burgery z brązowej ciecierzycy i kaszy jęczmiennej. Mam nadzieję, że nie naruszam żadnych praw autorskich, ale „cieciorex” naprawdę brzmi dużo lepiej niż „ciecieburger” czy „Kala Chana Burger”. Pyszne bułki pochodzą z przepisu Marcina z Jaja w kuchni.

cieciorex_wpis2

Potrzebujemy: sprawny piekarnik, blachę z papierem do pieczenia, miskę, mniejszą miskę, blender ręczny, garnek, robot kuchenny (ja użyłam Thermomixa)

Składniki na bułki:

  • mąka – 0,5 kg
  • suche drożdże – 7-8 g.
  • cukier – 2 łyżeczki
  • mleko – 0,5 szkl.
  • woda – 0,5 szkl.
  • masło – 2 łyżki
  • jajko
  • sól – 2 łyżeczki

Składniki na burgery

  • brązowa ciecierzyca Kala Chana – 400 g (1 puszka)
  • kasza jęczmienna – 50 g
  • sproszkowane curry – 1 łyżeczka
  • kmin rzymski – 1 niepełna łyżeczka
  • płatki chili – 0,5 łyżeczki
  • sezam
  • sól
  • olej do smażenia

Dodatki:

  • pomidory
  • sałatka Zielony slaw
  • czerwona cebula
  • rukola
  • sosy: ketchup (można wykorzystać domowy), musztarda francuska, sos Tysiąca Wysp (można użyć domowej roboty)

Przygotowanie:

Do misy robota wsypujemy mąkę, drożdże, wlewamy wodę i mleko, sól, cukier i na koniec dolewamy roztopione masło. Za pomocą odpowiedniego programu wyrabiamy ciasto (u mnie wystarczyły niecałe 2 minuty), które przekładamy do miski i przykrywamy – niech wyrośnie przez 1 h w ciepłym miejscu. Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 równe części (wtedy bułki będą bardzo duże; podzielcie na 6 części, jeśli wolicie rozmiar standardowych kajzerek). Dajemy bułeczkom wyrosnąć przez 45 minut (już na blaszce z papierem), następnie wkładamy je na kwadrans lub nieco dłużej do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Studzimy na kratce.

Kaszę jęczmienną gotujemy dłużej niż w instrukcji (np. ponad 20 zamiast 15 minut) i odstawiamy do wystudzenia. Ciecierzycę odcedzamy, dodajemy przyprawy i miksujemy blenderem (niekoniecznie na gładko), po czym łączymy z kaszą. Masa dobrze się lepi, więc nie potrzebujemy jajek; formujemy z niej kotleciki, które smażymy na rozgrzanym tłuszczu po 2-3 minuty z każdej strony. Patelnię czyścimy, podpiekamy na niej połówki bułek, dodajemy sosy i warzywa i podajemy nasze cieciorexy.

Jeśli jesteście ciekawi, jakie inne sosy do burgerów możecie łatwo przyrządzić sami, zerknijcie na nasze propozycje:

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>