Jogurtowo-cynamonowy placek z truskawkami
Po małej przerwie wracam – na słodko. Zresztą chyba nie da się inaczej, skoro na straganach zaczynają przeważać polskie owoce. Ale w tym roku może nie być tak łatwo, przecież zima trwała dość długo, sadownicy snują ponure prognozy, a ceny truskawek i czereśni jak na razie nieźle dają w kość. No nic, zobaczymy, co będzie dalej. Ja na razie staram sie wykorzystać wszystko, co kupię, do maksimum. Dziś polecam Wam placek owocowy, którego bazą tak naprawdę było znane i lubiane ciasto jogurtowe „kubeczkowe”. Tym razem wprowadziłam kilka zmian, dzięki którym ciasto stało się cięższe, „mięsiste” i bardziej treściwe. Jeżeli zechcecie użyć owoce bardzo wilgotne lub z mrożonki – ten przepis będzie jak znalazł! Deser godzien polecenia do niedzielnej – i nie tylko – kawy.
Potrzebujemy: sprawny piekarnik, tortownicę o śr. 25-26 cm, papier do pieczenia, miskę, gęste sitko
Składniki:
- jogurt nauralny – 1 kubeczek (180 g)
- mąka – 3 kubeczki
- cukier trzcinowy – 1 kubeczek
- cukier puder – 1 kubeczek
- olej – 1 kubeczek
- jajka – 3 szt.
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- cynamon – 1 łyżeczka
- truskawki – 200 g lub więcej
Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Umyte truskawki kroimy na połówki. Jogurt najlepiej przelać do innego naczynia, kubeczek umyć, osuszyć i dalej już wiekszość składników odmierzac właśnie nim. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem, po czym dodajemy resztę składników i mieszamy (powstanie gęsta, „gumowata” masa, ale tak ma być). Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, przechylamy ją na różne boki w celu wyrównania powierzchni i na wierzchu utykamy jedna obok drugiej połówki truskawek. Wstawiamy do piekarnika na 1h lub do suchego patyczka. Ostudzony placek przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Smakołyki Dominiki
15 czerwca 2017
że tak powiem…TRUSKAWKOVELOVE 😉 pieknie podane!
Akademia Zdrowego Talerza
4 czerwca 2017
Ależ nabrałam ochoty na takie placek 🙂
Karolina
5 czerwca 2017
Polecam i pozdrawiam 🙂