Jogurtowo-cynamonowy placek z truskawkami

placekjogurtowocynamonowytruskawki_localfoodie_wpis

Po małej przerwie wracam – na słodko. Zresztą chyba nie da się inaczej, skoro na straganach zaczynają przeważać polskie owoce. Ale w tym roku może nie być tak łatwo, przecież zima trwała dość długo, sadownicy snują ponure prognozy, a ceny truskawek i czereśni jak na razie nieźle dają w kość. No nic, zobaczymy, co będzie dalej. Ja na razie staram sie wykorzystać wszystko, co kupię, do maksimum. Dziś polecam Wam placek owocowy, którego bazą tak naprawdę było znane i lubiane ciasto jogurtowe „kubeczkowe”. Tym razem wprowadziłam kilka zmian, dzięki którym ciasto stało się cięższe, „mięsiste” i bardziej treściwe. Jeżeli zechcecie użyć owoce bardzo wilgotne lub z mrożonki – ten przepis będzie jak znalazł! Deser godzien polecenia do niedzielnej – i nie tylko – kawy.

placekjogurtowocynamonowytruskawki_localfoodie_wpis1

placekjogurtowocynamonowytruskawki_localfoodie_wpis2

placekjogurtowocynamonowytruskawki_localfoodie_wpis3

Potrzebujemy: sprawny piekarnik, tortownicę o śr. 25-26 cm, papier do pieczenia, miskę, gęste sitko

Składniki:

  • jogurt nauralny – 1 kubeczek (180 g)
  • mąka – 3 kubeczki
  • cukier trzcinowy – 1 kubeczek
  • cukier puder – 1 kubeczek
  • olej – 1 kubeczek
  • jajka – 3 szt.
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • truskawki – 200 g lub więcej

Przygotowanie:

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Umyte truskawki kroimy na połówki. Jogurt najlepiej przelać do innego naczynia, kubeczek umyć, osuszyć i dalej już wiekszość składników odmierzac właśnie nim. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem, po czym dodajemy resztę składników i mieszamy (powstanie gęsta, „gumowata” masa, ale tak ma być). Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, przechylamy ją na różne boki w celu wyrównania powierzchni i na wierzchu utykamy jedna obok drugiej połówki truskawek. Wstawiamy do piekarnika na 1h lub do suchego patyczka. Ostudzony placek przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Comments

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>