Kaczka z jabłkami i żurawiną

kaczkazjablkami_localfoodie_wpis

Kaczki z jabłkami wcale nie planowałam robić, ale mąż postawił mnie przed faktem dokonanym. Przyniósł do domu sporą kaczuchę i zgłosił zapotrzebowanie na pieczony drób. Potraktowałam to jak wyzwanie, poza tym przecież moim „mięsnojedzącym” facetom nie odmówię. Kaczka to ptak tłusty, ale bardzo aromatyczny. W takiej postaci jest bardzo często podawany, ale moim zdaniem pozostaje nadal daniem wykwintnym, w sam raz na rodzinny obiad lub dla gości. Nie da się zjeść wszystkiego na jeden raz, więc od razu macie obiad na 2 dni. Proste? Pewnie! Polecam!

kaczkazjablkami_wpis1_1

Potrzebujemy: sprawny piekarnik, szeroką formę, która pomieści Waszą kaczkę, łyżeczkę do drylowania jabłek, praskę do czosnku, ostry nożyk, wykałaczki

Składniki:

  • tusza kaczki – u mnie ok. 2,5 kg
  • jabłka – 6 szt. (kwaśne będą lepsze)
  • czosnek – 2 ząbki
  • suszona żurawina – 2 garście
  • majeranek – 2 łyżki
  • sok z połowy cytryny
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • olej do natłuszczenia formy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Umytą i oczyszczoną kaczkę ugniatamy palcami na piersi i plecach, rozluźniając tłuszcz. Wnętrze skrapiamy sokiem z cytryny, a całość nacieramy solą, pieprzem, rozgniecionym w prasce czosnkiem i 1 łyżką majeranku (w środku również). Tak przygotowaną tuszę wstawiamy pod przykryciem do lodówki – na co najmniej 1 h. W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę 2 jabłka, mieszamy z 1 garścią żurawiny, pozostałym majerankiem i oliwą, a piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Mieszanką jabłkową napełniamy wnętrze kaczki i dokładnie spinamy tuszę wykałaczkami. pieczemy 1 natłuszczonej brytfannie przez 30 minut. Wyjmujemy mięso i nacinamy na piersi w kratkę, po czym polewamy wytopionym tłuszczem. Dopiekamy jeszcze kwadrans, po czym przewracamy na drugą stronę (też można naciąć tu i ówdzie), powtarzając co jakiś czas polewanie. Pieczemy kolejne 45 minut – do godziny, od razu dodając wydrążone jabłka napełnione żurawiną. Kiedy kaczka będzie juz zrumieniona, można podpiec jescze kwadrans pod przykryciem – ja pominęłam ten etap.

Do sosu, który wytopił się spod kaczki, możecie wmiksować jedno jabłko z żurawiną, smak będzie niepowtarzalny. Mięso podałam z pampuchami i modrą kapustą. A Wy z czym podacie?

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>