Kanapkowa pasta z bobu

kanapkowapastazbabu_localfoodie_wpis

Dziś coś bardzo prostego ale wybornego w smaku – zwykła pasta na kanapki z bobu, jajka, fety i świeżych ziół (uwielbiam wszelakie smarowidła do chleba!), Można nią również nadziać naleśniki, dodać do mięsa, czy – po rozrzedzeniu oliwą – użyć jako dipu do maczania imprezowych przekąsek. Bób ma w sobie coś, co niesamowicie uzależnia. Sięgasz do miski raz i już nie możesz się oprzeć podjadaniu. Też tak macie? Każdego roku staram się zrobić z bobem coś nowego i pysznego. W zeszłym sezonie pokazywałam Wam moją popisową Sałatkę z bobu, koziego sera i mięty, przepyszną Tartę z bobem,  Bób zapiekany czy genialną Sałatkę z bobu, pomidorów, jajka i fety, która nie potrzebuje żadnego dressingu! A ostatnio jedliśmy Pesto z bobu. Ale nie zapominajmy o kanapkach, to przecież najpopularniejsza w Polsce opcja śniadaniowo-kolacyjna. A z taką pastą kanapki są ekstra – spróbujcie koniecznie!

kanapkowapastazbabu_localfoodie_wpis1

Potrzebujemy: blender ręczny, naczynie do miksowania

Składniki:

  • bób (obrany) – 320 g
  • ser feta – 60 g
  • jajko (na twardo) – 1 szt.
  • czosnek – 1 ząbek
  • świeże zioła (u mnie pół na pół bazylia i mięta) – 1 garść
  • oliwa extra vergine – 3 łyżki
  • sól (sporo), pieprz

Przygotowanie:

Do naczynia wkładamy bób, fetę, czosnek (dobrze wcześniej pokroić), zioła, dolewamy oliwę, dodajemy przyprawy i miksujemy. Przed podaniem doprawiamy do smaku. Gotowe!

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>