Ketchup z cukinii i selera – słodko-ostry
Ketchup to chyba najpopularniejszy na świecie dodatek do potraw. Znam kilka osób, które nie wyobrażają sobie bez niego dosłownie ŻADNEJ potrawy. I nie dziwię się, bo – jeśli dobry – potrafi naprawdę uzależnić. Niestety, ten sklepowy jest pełen chemii. Dlatego w zeszłym roku zrobiliśmy domowy ketchup w wielu odmianach – łagodny, na ostro, wędzony, z ziołami i – przede wszystkim – z selerem (wersja z selerem jest super!! z „kupnych” ma go np. Włocławek). Był tak pyszny, że wyjadałam go ze słoika! W tym roku idziemy dalej – zainspirowana przepisami pojawiającymi się na Facebookowych grupach, ugotowałam ketchup z cukinii, jednak nie rezygnując z selera i ulubionych przypraw. Jaka to satysfakcja – mieć własne letnie przetwory pod ręką, kiedy tylko przyjdzie ochota na „przegryzkę”. W przygotowywanych w domu ketchupach najlepsze jest to, że możemy pokusić się o dowolne wariacje smakowe, zrobić je na ostro lub słodko, dodać aromatyczne zioła. Ogranicza nas tylko wyobraźnia!
Potrzebujemy: duży garnek, moździerz, miskę, tarkę, ścierkę, dużą miskę
Składniki:
- cukinia – 2-2,5 kg (po obraniu i wydrążeniu powinno być ok. 1,5 kg)
- cebula (ja użyłam pół na pół – białej i czerwonej) – 0,5 kg
- seler naciowy – 3 łodygi
- czosnek – 3 ząbki
- cukier – 2 szkl.
- koncentrat pomidorowy – 400 g
- sproszkowana wędzona papryka (użyjcie zwykłej słodkiej, jeśli nie macie) – 1 łyżeczka (czubata)
- sproszkowana ostra papryka – 1 łyżeczka (czubata)
- pieprz cayenne – 1 szczypta (duża)
- ziarna kolendry – 1 łyżeczka
- zioła włoskie (mozecie zastąpić prowansalskimi) – 2 łyżki
- sól – 3 łyżki
- ocet 10% – 0,5 szkl
- olej do smażenia – 1-2 łyżki
Przygotowanie:
Cukinie obieramy, czyścimy z pestek i włókien, kroimy na kawałki. Ścieramy na tarce lub wrzucamy do robota (ale nie miksujemy na zupełną miazgę). Cebule kroimy w kostkę i wrzucamy na 4 h do miski razem z cukinią (najlepiej przykryć pokrywką do garnka). Seler posiekany na plasterki przesmażamy szybko na małej ilości oleju. Po 4 godzinach odlewamy z miski sos, który puścily warzywa, dodajemy do nich cały cukier, po wymieszaniu przekładamy do garnka i na małym ogniu gotujemy 20 minut (wszystko musi być bardzo miękkie), mieszajac co jakiś czas. Następnie dodajemy paprykę, cayenne, przeciśnięty czosnek, seler, koncentraty i wszystkie zioła (ziarna kolendry rozcieramy wcześniej w moździerzu). Dolewamy ocet, mieszamy i zagotowujemy jeszcze 10 minut. Po ewentualnym „dosmaczeniu” według gustu możemy już ładować ketchup do słoików. Jeśli dopiero sie zagotował, wystarczy odwrócić słoiki do góry dnem, aby wieczka się zassały i nie trzeba już pasteryzować. Gotowe!
Smacznego!
Aleksandra
21 lipca 2016
Wygląda bardzo apetycznie 🙂 Na pewno jest świetny!
Karolina
21 lipca 2016
No ba! Jest super, na pewno zrobię jeszcze! Polecam 🙂