Ketchup z cukinii i selera – słodko-ostry

ketchupcukiniaseler_wpis

Ketchup to chyba najpopularniejszy na świecie dodatek do potraw. Znam kilka osób, które nie wyobrażają sobie bez niego dosłownie ŻADNEJ potrawy. I nie dziwię się, bo – jeśli dobry – potrafi naprawdę uzależnić. Niestety, ten sklepowy jest pełen chemii. Dlatego w zeszłym roku zrobiliśmy domowy ketchup w wielu odmianach – łagodny, na ostro, wędzony, z ziołami i – przede wszystkim – z selerem (wersja z selerem jest super!! z „kupnych” ma go np. Włocławek).  Był tak pyszny, że wyjadałam go ze słoika! W tym roku idziemy dalej – zainspirowana przepisami pojawiającymi się na Facebookowych grupach, ugotowałam ketchup z cukinii, jednak nie rezygnując z selera i ulubionych przypraw. Jaka to satysfakcja – mieć własne letnie przetwory pod ręką, kiedy tylko przyjdzie ochota na „przegryzkę”. W przygotowywanych w domu ketchupach najlepsze jest to, że możemy pokusić się o dowolne wariacje smakowe, zrobić je na ostro lub słodko, dodać aromatyczne zioła. Ogranicza nas tylko wyobraźnia!

Potrzebujemy: duży garnek, moździerz, miskę, tarkę, ścierkę, dużą miskę

Składniki:

  • cukinia – 2-2,5 kg (po obraniu i wydrążeniu powinno być ok. 1,5 kg)
  • cebula (ja użyłam pół na pół – białej i czerwonej) – 0,5 kg
  • seler naciowy – 3 łodygi
  • czosnek – 3 ząbki
  • cukier – 2 szkl.
  • koncentrat pomidorowy – 400 g
  • sproszkowana wędzona papryka (użyjcie zwykłej słodkiej, jeśli nie macie) – 1 łyżeczka (czubata)
  • sproszkowana ostra papryka – 1 łyżeczka (czubata)
  • pieprz cayenne – 1 szczypta (duża)
  • ziarna kolendry – 1 łyżeczka
  • zioła włoskie (mozecie zastąpić prowansalskimi) – 2 łyżki
  • sól – 3 łyżki
  • ocet 10% – 0,5 szkl
  • olej do smażenia – 1-2 łyżki

Przygotowanie:

Cukinie obieramy, czyścimy z pestek i włókien, kroimy na kawałki. Ścieramy na tarce lub wrzucamy do robota (ale nie miksujemy na zupełną miazgę). Cebule kroimy w kostkę i wrzucamy na 4 h do miski razem z cukinią (najlepiej przykryć pokrywką do garnka). Seler posiekany na plasterki przesmażamy szybko na małej ilości oleju. Po 4 godzinach odlewamy z miski sos, który puścily warzywa, dodajemy do nich cały cukier, po wymieszaniu przekładamy do garnka i na małym ogniu gotujemy 20 minut (wszystko musi być bardzo miękkie), mieszajac co jakiś czas. Następnie dodajemy paprykę, cayenne, przeciśnięty czosnek, seler, koncentraty i wszystkie zioła (ziarna kolendry rozcieramy wcześniej w moździerzu). Dolewamy ocet, mieszamy i zagotowujemy jeszcze 10 minut. Po ewentualnym „dosmaczeniu” według gustu możemy już ładować ketchup do słoików. Jeśli dopiero sie zagotował, wystarczy odwrócić słoiki do góry dnem, aby wieczka się zassały i nie trzeba już pasteryzować. Gotowe!

Smacznego!

Comments

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>