Kokosowo-pomidorowa zupa rybna
Nie da się ukryć, że lato powoli się kończy. Razem ze zmianą pogody zmienia się także powoli nasze menu; chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy i gęste, pożywne dania (np. gulasze). Kokosowa zupa rybna jest w takich okolicznościach idealna pod każdym względem. Treściwa, dość zawiesista i z ciekawymi składnikami, do tego można ją dowolnie „doostrzyć” i właściwie może być też daniem głównym. To kolejna rybna zupa w mojej kolekcji (sprawdźcie inne przepisy: Halászlé – węgierska zupa rybna, Chowder z dorsza z francuskimi ślimaczkami, Zupa ziemniaczana z łososiem, Curry laksa z krewetkami i kalafiorem) i mam w zanadrzu jeszcze przynajmniej jeden przepis! Bazowy przepis jest autorstwa Karola Okrasy, my natomiast ugościliśmy w weekend znajomych nieco zmienioną wersją. Zupa zdała egzamin na szóstkę, więc serdecznie zachęcam Was do jej zrobienia!
Potrzebujemy: dużą patelnię, duży garnek
Składniki:
- ryba słodkowodna – 1 kg (np. leszcz, karaś, pstrąg, szczupak, jesiotr, może być też niecuchnący karp – taki jak z okolic Milicza, można mieszać rodzaje, ryba może być mrożona)
- cebula – 3 szt.
- papryka – 1 szt. (spora, u mnie słodka ramiro)
- papryczka chili – 0,5-1 szt. (bez pestek)
- pomidory malinowe – 3 szt. (duże)
- koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
- ziemniaki – 6 szt.
- mleko kokosowe – 1 puszka
- białe wytrawne wino – 0,5 szkl. (możecie zamienić na bulion warzywny)
- masło – 2 łyżki
- woda – 1 szkl.
- kolendra lub natka pietruszki – 1 garść
- sok z połowy limonki (+ opcjonalnie ćwiartki limonki do podania)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy masło, na którym następnie szklimy cebulę pokrojoną w niedużą kostkę. Dodajemy paprykę pokrojoną w wąskie paseczki i chili (wydrążone i drobno posiekane). Przykrywamy i podduszamy do miękkości. Dolewamy wino i odparowujemy. Przekładamy wszystko do garnka. Wrzucamy do niego pomidory (ja ściskam je nad garnkiem w pięści i dodaję razem z sokiem), mleko kokosowe, 2 łyżki koncentratu i dolewamy wodę. Mieszamy i gotujemy pod przykryciem 15-20 minut.
Rybę kroimy na spore kawałki i czyścimy. Jeśli jest mrożona, rozmrażamy ją trochę, stawiając w ciepłym miejscu. Ziemniaki obieramy i kroimy w niedużą kostkę i dodajemy do zupy razem z połową ryby. Gotujemy wszystko, aż zrobią się miękkie (ok. 20 minut). Po tym razem dodajemy resztę rybiego mięsa i gotujemy jeszcze 5 minut. Doprawiamy sokiem z limonki, solą i pieprzem. Przygotowujemy ulubione pieczywo i ewentualnie ćwiartki limonki do indywidualnego „dosmaczenia”, a zupę na talerzach posypujemy listkami kolendry lub pietruszki. Podajemy!
Smacznego!
Be the first to comment.