Kokosowo-pomidorowa zupa rybna

zuparybnakokos_wpis

Nie da się ukryć, że lato powoli się kończy. Razem ze zmianą pogody zmienia się także powoli nasze menu; chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy i gęste, pożywne dania (np. gulasze). Kokosowa zupa rybna jest w takich okolicznościach idealna pod każdym względem. Treściwa, dość zawiesista i z ciekawymi składnikami, do tego można ją dowolnie „doostrzyć” i właściwie może być też daniem głównym. To kolejna rybna zupa w mojej kolekcji (sprawdźcie inne przepisy: Halászlé – węgierska zupa rybna, Chowder z dorsza z francuskimi ślimaczkami, Zupa ziemniaczana z łososiem, Curry laksa z krewetkami i kalafiorem) i mam w zanadrzu jeszcze przynajmniej jeden przepis! Bazowy przepis jest autorstwa Karola Okrasy, my natomiast ugościliśmy w weekend znajomych nieco zmienioną wersją. Zupa zdała egzamin na szóstkę, więc serdecznie zachęcam Was do jej zrobienia!

Potrzebujemy: dużą patelnię, duży garnek

Składniki:

  • ryba słodkowodna – 1 kg (np. leszcz, karaś, pstrąg, szczupak, jesiotr, może być też niecuchnący karp – taki jak z okolic Milicza, można mieszać rodzaje, ryba może być mrożona)
  • cebula – 3 szt.
  • papryka – 1 szt. (spora, u mnie słodka ramiro)
  • papryczka chili – 0,5-1 szt. (bez pestek)
  • pomidory malinowe – 3 szt. (duże)
  • koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
  • ziemniaki – 6 szt.
  • mleko kokosowe – 1 puszka
  • białe wytrawne wino – 0,5 szkl. (możecie zamienić na bulion warzywny)
  • masło – 2 łyżki
  • woda – 1 szkl.
  • kolendra lub natka pietruszki – 1 garść
  • sok z połowy limonki (+ opcjonalnie ćwiartki limonki do podania)
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy masło, na którym następnie szklimy cebulę pokrojoną w niedużą kostkę. Dodajemy paprykę pokrojoną w wąskie paseczki i chili (wydrążone i drobno posiekane). Przykrywamy i podduszamy do miękkości. Dolewamy wino i odparowujemy. Przekładamy wszystko do garnka. Wrzucamy do niego pomidory (ja ściskam je nad garnkiem w pięści i dodaję razem z sokiem), mleko kokosowe, 2 łyżki koncentratu i dolewamy wodę. Mieszamy i gotujemy pod przykryciem 15-20 minut.

Rybę kroimy na spore kawałki i czyścimy. Jeśli jest mrożona, rozmrażamy ją trochę, stawiając w ciepłym miejscu. Ziemniaki obieramy i kroimy w niedużą kostkę i dodajemy do zupy razem z połową ryby. Gotujemy wszystko, aż zrobią się miękkie (ok. 20 minut). Po tym razem dodajemy resztę rybiego mięsa i gotujemy jeszcze 5 minut. Doprawiamy sokiem z limonki, solą i pieprzem. Przygotowujemy ulubione pieczywo i ewentualnie ćwiartki limonki do indywidualnego „dosmaczenia”, a zupę na talerzach posypujemy listkami kolendry lub pietruszki. Podajemy!

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>