Krem z brokułów z musztardą

brokulowa_wpis

Każdy ma ulubione połączenia smaków. Niektórzy lubią frytki z octem, inni czekoladę z chili, a ja lubię brokuły z musztardą. Odkąd kiedyś, bardzo dawno temu odkryłam, że istnieje takie warzywo, kojarzy mi się wyłącznie z musztardą lub sosem jogurtowo-musztardowym. Nic na to nie poradzę. Dziwne? Być może, ale spróbujcie tego smakowego miksu; można zaszaleć i dodać jeszcze kroplę miodu. Albo pokochacie, albo… nie. Ale kto nie próbuje, ten nie wie…

Potrzebujemy: garnek, blender ręczny, praska do czosnku, kubeczek

Składniki:

  • rosół – 1 litr (sprawdźcie przepis na Klasyczny rosół)
  • brokuł – 1 szt. (mała-średnia główka, same różyczki)
  • ziemniaki – 2-3 szt. 
  • cebula – 1 szt. (duża)
  • czosnek – 2 ząbki
  • ser pleśniowy – 50 g
  • śmietana lub jogurt naturalny/grecki – 3 łyżki +6 łyżek na sos
  • musztarda sarepska – 3 łyżki
  • musztarda francuska – 2 łyżki
  • masło – 1 łyżka
  • suszony tymianek – 1 łyżka
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

W małej ilości osolonej wody gotujemy brokuł, odcedzamy i odstawiamy. W garnku szklimy na maśle cebulę, pod koniec wyciskamy czosnek i doprawiamy tymiankiem. Zalewamy cebulę i czosnek bulionem i dodajemy ziemniaki, gotujemy do miękkości, po czym wrzucamy brokuł. Pozwalamy mu przez kilka minut zmięknąć, przez ten czas dorzucamy do garnka ser i 2 łyżki musztardy sarepskiej. Miksujemy wszystko blenderem do gładkiej konsystencji, doprawiamy solą i pieprzem i zabielamy  śmietaną/jogurtem. W kubeczku mieszamy jogurt i musztardy (łyżka sarepskiej i 2 łyżki francuskiej). Do każdego talerza z podawaną zupą dodajemy jego solidną łyżkę.

Smacznego!

Tags: ,

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>