Krem z brokułów z musztardą
Każdy ma ulubione połączenia smaków. Niektórzy lubią frytki z octem, inni czekoladę z chili, a ja lubię brokuły z musztardą. Odkąd kiedyś, bardzo dawno temu odkryłam, że istnieje takie warzywo, kojarzy mi się wyłącznie z musztardą lub sosem jogurtowo-musztardowym. Nic na to nie poradzę. Dziwne? Być może, ale spróbujcie tego smakowego miksu; można zaszaleć i dodać jeszcze kroplę miodu. Albo pokochacie, albo… nie. Ale kto nie próbuje, ten nie wie…
Potrzebujemy: garnek, blender ręczny, praska do czosnku, kubeczek
Składniki:
- rosół – 1 litr (sprawdźcie przepis na Klasyczny rosół)
- brokuł – 1 szt. (mała-średnia główka, same różyczki)
- ziemniaki – 2-3 szt.
- cebula – 1 szt. (duża)
- czosnek – 2 ząbki
- ser pleśniowy – 50 g
- śmietana lub jogurt naturalny/grecki – 3 łyżki +6 łyżek na sos
- musztarda sarepska – 3 łyżki
- musztarda francuska – 2 łyżki
- masło – 1 łyżka
- suszony tymianek – 1 łyżka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
W małej ilości osolonej wody gotujemy brokuł, odcedzamy i odstawiamy. W garnku szklimy na maśle cebulę, pod koniec wyciskamy czosnek i doprawiamy tymiankiem. Zalewamy cebulę i czosnek bulionem i dodajemy ziemniaki, gotujemy do miękkości, po czym wrzucamy brokuł. Pozwalamy mu przez kilka minut zmięknąć, przez ten czas dorzucamy do garnka ser i 2 łyżki musztardy sarepskiej. Miksujemy wszystko blenderem do gładkiej konsystencji, doprawiamy solą i pieprzem i zabielamy śmietaną/jogurtem. W kubeczku mieszamy jogurt i musztardy (łyżka sarepskiej i 2 łyżki francuskiej). Do każdego talerza z podawaną zupą dodajemy jego solidną łyżkę.
Smacznego!
Be the first to comment.