Kruche ciasteczka z bakaliami i kokosem
W moim domu rodzinnym niepodobna było nie ugościć czymś słodkim osoby przychodzącej z wizytą. Po prostu tak nie wypadało i już. Jakieś ciastka, wafelki, cukierki zawsze były 'na podorędziu’, bo 'a nuż’. Jeśli ktoś wpadał bez zapowiedzi, a szafki z przekąskami okazywały się puste, mama wpadała w panikę (’co oni sobie pomyślą!’). Ja trochę przejęłam ten zwyczaj po niej i staram się, aby goście wyszli od nas w dobrych humorach. A co je najlepiej poprawia? Słodycze oczywiście. Najlepiej proste w wykonaniu i nie zabierające dużo czasu. Tak jak te duże ciastka z bakaliami. Możecie do nich dodać co tylko macie w kuchni – rodzynki, skórkę pomarańczową, resztkę czekolady. Kilka minut i już z piekarnika wydobywa się miły zapach. To co? Robimy!
Potrzebujemy: papier do pieczenia, miskę lub robot kuchenny z misą do mieszania/miksowania (ja używam Thermomixa), deska lub stolnica, opcjonalnie wałek
Składniki:
- mąka – 2.5 szklanki
- cukier – 1 szklanka
- cukier waniliowy – 1 małe opakowanie
- jajko – 1 szt.
- margaryna – 200 g (1 kostka)
- soda – płaska łyżeczka
- sól – 1/2 łyżeczki
- wiórki kokosowe – pół szklanki
- suszona żurawina – 1 szklanka
- orzechy ziemne – pół szklanki
Przygotowanie:
Cukier ucieramy w misce lub za pomocą robota z margaryną, następnie dodajemy mąkę, jajko, sodę i sól. Po wymieszaniu dorzucamy bakalie, dokładnie mieszamy całość, wykładamy na deskę lub stolnicę i rozpłaszczamy ciasto na niej ręcznie lub wałkiem na warstwę o grubości 1 cm. Wykrawamy foremką lub kubkiem z ostrzejszym rantem kółka o średnicy do 10 cm, przekładamy na blachę z papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 10-15 minut do lekkiego zrumienienia.
Smacznego!
Be the first to comment.