Kruche ciasto z pianką, owocami i kruszonką
Niedawno jechaliśmy do naszych serdecznych znajomych na grilla, a że z pustymi rękami pojawić się nie wypada, a czasu miałam niewiele, postanowiłam zawieźć na imprezę tylko ciasto. Miało być porzeczkowe, ale zagapiłam się i porzeczki są już wspomnieniem, za to wszędzie można kupić maliny. No to co? Robimy malinowe! Ten deser ma wszelkie predyspozycje do stania się Waszym ulubionym: jest kruchutki i pyszny, ma lekko kwaskowatą piankę, a owoce możecie dobrać dowolne (fajną opcją jest dodanie do nich galaretki). Do tego przygotowanie i pieczenie nie zajmuje wiele czasu! Ja już wiem, że bedę piec takie ciasto z przeróżnymi owocami i kiślami, bo możliwości jest mnóstwo. Przetestowane, pokochane – polecam!
Potrzebujemy: sprawny piekarnik, blachę (u mnie 28×20 cm ), papier do pieczenia, mikser z trzepaczką i wysokie naczynie, robot kuchenny (ja użyłam Thermomixa), folię aluminiową, tarkę z dużymi oczkami
Składniki na ciasto:
- mąka – 2,5 szkl.
- masło (zimne) – 250 g
- cukier – 150 g (u mnie 120 g trzcinowego + 30 wanilinowego)
- żółtka – 5 szt.
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Składniki do przełożenia:
- białka – 5 szt.
- kisiel owocowy (u mnie malinowy) – 1 torebka
- cukier puder – 1 szkl.
- dowolne owoce (u mnie maliny) – 0,5 kg
Przygotowanie:
Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto i wkładamy je w folii do lodówki (na 30 minut). Po tym czasie piekarnik nastawiamy na 180 stopni, a 2/3 ciasta wylepiamy formę wyłożoną papierem do pieczenia (resztę masy przekładamy do zamrażalnika). Nakłuwamy i wstawiamy do pieca na 10-15 minut, do podpieczenia. Białka ubijamy na sztywno, następnie domiksowujemy cukier puder, a na końcu dodajemy kisiel i dokładnie mieszamy. Na ciasto wykładamy maliny, na nie warstwę pianki, a na wierzch ścieramy na tarce zimną resztę ciasta. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy do 30 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Kasia
2 lipca 2020
Bardzo dobre, ja zrobiłam z truskawkami.