Kurczak po syczuańsku ze szparagami
Tego dania nie da się określić inaczej jak tylko „wirtuozja smaków”. I żadna w tym moja zasługa (ok – trochę zmodyfikowałam sposób przygotowania). To po prostu genialna receptura rodem z Serious Eats, która zadowoli zjadaczy pikantnych azjatyckich dań z dodatkiem mięsa. Wspaniały przepis, który da się łatwo zaadaptować do naszych warunków i dostępności produktów – np. ocet Chinkiang można zastąpić mieszanką octu ryżowego i balsamicznego, a oba można znaleźć w naszych lokalnych sklepach. Pieprz syczuański – jeśli nie znajdziecie – zamieńcie na pieprz cytrynowy. Podobnie chińskie papryczki chili: ja ich nie zdobyłam, więc zastąpiłam ostrymi chili z pobliskiego spożywczaka. W rezultacie na talerzu wylądowała mistrzowska potrawa, świetnie równoważąca ostre, kwaśne i słodkie aromaty. Nie możecie tego nie spróbować!
Potrzebujemy: patelnię grillową, małą patelnię, praskę do czosnku, 2 miseczki i tłuczek (z moździerza), mikrofalówkę lub rondelek, pędzelek do smarowania
Składniki:
- zielone szparagi – 0,5 pęczka
- filet z kurczaka – 1 szt.
- młoda cebula dymka – 1 szt. (cała)
- olej do smażenia – 1-2 łyżki
- sól, pieprz
Składniki dressingu:
- suszona papryczka chili – 2 szt. (świeżą zostawcie na talerzyku przez 2-3 dni, ususzy się, a efekt smakowy jest zupełnie inny i zaskakujący!)
- ocet ryżowy – 2 łyżki
- ocet balsamiczny – 1 łyżka
- sos sojowy – 2 łyżki
- cukier – 1 łyżka
- czosnek – 3 ząbki (duże)
- ziarna sezamu – 1 duża łyżka
- pieprz cytrynowy – 1 duża szczypta
- olej rzepakowy – 4 łyżki
Przygotowanie:
Na małej suchej patelni prażymy sezam, po czym wysypujemy go na talerzyk i studzimy. Na tę samą patelnię wlewamy olej i podgrzewamy aż zacznie lekko skwierczeć (pilnujemy, żeby nie przypalić!). W międzyczasie siekamy chili razem z pestkami, dodajemy pieprz i w miseczce wstawiamy na 1 minutę do mikrofalówki (bądź podgrzewamy tradycyjnie na palniku, aż zaczną wydzielać aromat). Miażdżymy zawartość miseczki tłuczkiem (nie przykładamy się specjalnie, wystarczy docisnąć kilka razy). Dodajemy do chili gorący olej i pozwalamy się wystudzić przez 5 minut; następnie dorzucamy prażony sezam i mieszamy wszystko. W drugiej miseczce łączymy: octy, sos sojowy, czosnek i cukier. Mieszamy dokładnie do momentu rozpuszczenia się cukru, po czym dodajemy chili z olejem i sezamem. Mieszamy składniki i odstawiamy.
Patelnię grillową smarujemy odrobiną oleju i na podgrzaną kładziemy kurczaka pokrojonego w wąskie paski. Grillujemy do zrumienienia, po czym zdejmujemy mięso i na to samo miejsce kładziemy wyszorowane szparagi (można wcześniej je sparzyć, ale nie jest to konieczne, jeśli są świeże). Gotowe szparagi kroimy na 4-5 centymetrowe kawałki, mieszamy z kurczakiem i posiekaną dymką. Dodajemy sos i podajemy.
Smacznego!
Be the first to comment.