Kurze udka w śmietanowym sosie z suszonymi pomidorami

Dania główne, Wypieki | 15 stycznia 2018 | By

Dziś kurczak, ale inaczej, a przy tym nie przekombinowany. Zapiekany z suszonymi pomidorami w aromatycznej mieszance śmietanowo-ziołowej. W wykonaniu banalnie prosty i szybki, ale warto mieć w zanadrzu domowy rosół drobiowy. W ramach kulinarnej kreatywności mięso już na talerzu skropiliśmy octem balsamicznym, co okazało się świetnym posunięciem! Polecam to rewelacyjne danie na tzw. szybki obiad, ale także na rodzinny posiłek. Palce lizać!

Potrzebujemy: sprawny piekarnik, patelnię, naczynie do zapiekania w rozmiarze mieszczącym udka, praskę do czosnku, tarkę o małych oczkach

Składniki:

  • mięso z kurczaka (z uda, bez kości i skóry) – ok 1 kg
  • masło – 3 łyżki
  • czosnek – 3 ząbki
  • płatki chili/świeże chili – 1/4 łyżeczki
  • bulion drobiowy – 1 szkl.
  • śmietanka 30% – 0,5 szkl.
  • posiekane suszone pomidory (u mnie domowe, z zalewy) – 50 g lub nieco więcej
  • starty parmezan (lub inny ser o zdecydowanym smaku) – 50 g
  • suszony tymianek, oregano i bazylia – po 1 dużej szczypcie
  • liście świeżej bazylii – 1 garść
  • sól, pieprz
  • (opcjonalnie) ocet balsamiczny – do podania

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Umyte i oczyszczone z błon mięso doprawiamy solą i pieprzem, rumienimy na patelni na 2 łyżkach masła i odkładamy na bok. Pozostałą łyżkę masła roztapiamy na tej samej patelni, dorzucamy przeciśnięty czosnek oraz chili i smażymy przez moment (nie przypalić!). Dolewamy bulion i śmietankę, dodajemy posiekane pomidory, parmezan i wszystkie zioła. Pozwalamy zawartości patelni się zagotować, zmniejszamy gaz i lekko odparowujemy. Kurczaka przekładamy do naczynia do zapiekania, dolewamy sos z patelni i wkładamy do piekarnika na 25-30 minut. Przez ten czas mięso powinno całkowicie ugotować się w środku (jeśli chcecie mieć pewność, sprawdźcie termometrem do mięsa – ok. 80 stopni wystarczy). Przed podaniem posypujemy posiekanymi listkami bazylii. Można podać np. z ugotowanym kalafiorem, a każdą porcję mięsa w sosie dodatkowo skropić octem balsamicznym.

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>