Kuskus z warzywami (na 2 sposoby)

salatkakuskuswarzywa1_wpis

Jako maniaczka kasz mogę się zajadać kuskusem właściwie bez przerwy. Za czasów uniwersyteckich był odskocznią od zupek chińskich i ‚zapychaczem’, do którego wrzucało się co tylko było pod ręką i jakoś tym sposobem ratowało się menu studenckich imprez. Dziś do miski kuskusu dodaję tylko to, co naprawdę lubię i co ładnie wygląda. Bo nie ukrywam – najpierw jem oczami, a drobniutka kasza jest wyjątkowo wdzięcznym materiałem. I uniwersalnym, bo można go przyrządzać na ostro, kwaśno czy na słodko. Dziś proponuję Wam najprostszą wersję z kolorowymi warzywami i mały ‚upgrade’ dla tych, którzy mają trochę więcej czasu.

Potrzebujemy: garnek

Składniki:

  • kuskus – 0,5 szklanki
  • pomidor – 1 szt. (lub 10 pomidorków koktajlowych)
  • świeży ogórek – 1 szt. (mały)
  • papryka czerwona i żółta – po 0,5 szt.
  • kukurydza konserwowa – 0,5 puszki
  • groszek – 2 łyżki
  • czarne oliwki – 1 garść
  • kapary – 1 łyżka
  • świeża bazylia – 1 garść
  • czosnek – 1 ząbek
  • (opcjonalnie) oliwa extra vergine – 1 łyżka
  • ocet winny – 1 łyżka
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Kaszę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu i studzimy. Pomidory kroimy w dużą kostkę (małe pomidorki – na połówki), ogórek w grube ćwierćplastry, papryki w małą kostkę, oliwki – według uznania lub zostawiamy całe. Mieszamy z kuskusem, przeciskamy przez praskę czosnek i również wrzucamy do miski, rwiemy i dodajemy bazylię, dorzucamy resztę składników. Obficie doprawiamy solą i pieprzem, podajemy.

A poniżej sałatka z lekkim „tuningiem”

salatkakuskuszwarzywami2_wpis

Potrzebujemy: patelnię, temperówkę do warzyw lub zwykłą obieraczkę i ostry nóż

Składniki: wszystkie powyższe +

  • marchewka – 1 szt.
  • cukinia – 0,5 szt.
  • czosnek – 1 ząbek
  • suszony tymianek – 1 łyżka
  • olej – 1 łyżka
  • woda – 0,5 szklanki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Strugamy warzywa w wąziutkie nitki (bądź obieramy je i wąsko kroimy wstążki) i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem (na początku marchewkę z tymiankiem i solą; w międzyczasie można ją podlać wodą, a kiedy zmięknie, dodajemy do niej posiekany drobno czosnek, pieprz i cukinię). Miękkie wstążki warzyw odstawiamy do wystygnięcia, następnie mieszamy z resztą sałatki.

Smacznego!

 

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>