Kuskus z warzywami (na 2 sposoby)
Jako maniaczka kasz mogę się zajadać kuskusem właściwie bez przerwy. Za czasów uniwersyteckich był odskocznią od zupek chińskich i 'zapychaczem’, do którego wrzucało się co tylko było pod ręką i jakoś tym sposobem ratowało się menu studenckich imprez. Dziś do miski kuskusu dodaję tylko to, co naprawdę lubię i co ładnie wygląda. Bo nie ukrywam – najpierw jem oczami, a drobniutka kasza jest wyjątkowo wdzięcznym materiałem. I uniwersalnym, bo można go przyrządzać na ostro, kwaśno czy na słodko. Dziś proponuję Wam najprostszą wersję z kolorowymi warzywami i mały 'upgrade’ dla tych, którzy mają trochę więcej czasu.
Potrzebujemy: garnek
Składniki:
- kuskus – 0,5 szklanki
- pomidor – 1 szt. (lub 10 pomidorków koktajlowych)
- świeży ogórek – 1 szt. (mały)
- papryka czerwona i żółta – po 0,5 szt.
- kukurydza konserwowa – 0,5 puszki
- groszek – 2 łyżki
- czarne oliwki – 1 garść
- kapary – 1 łyżka
- świeża bazylia – 1 garść
- czosnek – 1 ząbek
- (opcjonalnie) oliwa extra vergine – 1 łyżka
- ocet winny – 1 łyżka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kaszę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu i studzimy. Pomidory kroimy w dużą kostkę (małe pomidorki – na połówki), ogórek w grube ćwierćplastry, papryki w małą kostkę, oliwki – według uznania lub zostawiamy całe. Mieszamy z kuskusem, przeciskamy przez praskę czosnek i również wrzucamy do miski, rwiemy i dodajemy bazylię, dorzucamy resztę składników. Obficie doprawiamy solą i pieprzem, podajemy.
A poniżej sałatka z lekkim „tuningiem”
Potrzebujemy: patelnię, temperówkę do warzyw lub zwykłą obieraczkę i ostry nóż
Składniki: wszystkie powyższe +
- marchewka – 1 szt.
- cukinia – 0,5 szt.
- czosnek – 1 ząbek
- suszony tymianek – 1 łyżka
- olej – 1 łyżka
- woda – 0,5 szklanki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Strugamy warzywa w wąziutkie nitki (bądź obieramy je i wąsko kroimy wstążki) i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem (na początku marchewkę z tymiankiem i solą; w międzyczasie można ją podlać wodą, a kiedy zmięknie, dodajemy do niej posiekany drobno czosnek, pieprz i cukinię). Miękkie wstążki warzyw odstawiamy do wystygnięcia, następnie mieszamy z resztą sałatki.
Smacznego!
Be the first to comment.