Lekkie ciasto z owocową niespodzianką

ciastozniespodzianka_wpis

Przepis na to ciasto znalazłam w jakimś przypadkiem złapanym pisemku typu „dobre rady dla gospodyń domowych”. Wyglądało bardzo zachęcająco, wiec zrobiłam zdjęcie przepisu i postanowiłam wypróbować w domu. No i nic nie poszło tak, jak planowałam – nie doczytałam, jaką wielkość ma forma i potem musiałam dostosować foremkę, którą miałam w domu do ilości składników. Okazało się, że w domu nie ma papieru do pieczenia, który polecano wykorzystać. Nie zmieściło mi się tyle gruszek, ile podano w przepisie. Zapomniałam zrobić kruszonkę i ucierałam na ostatnią chwilę. No i – owoce utonęły w cieście! W akapicie o metodzie wykonania nie było ani słowa o tym, by obtoczyć je w mące ziemniaczanej, więc tego nie zrobiłam. Ale dzięki temu mam przepięknie pachnące ciasto, które na początku wygląda jak zwykłe drożdżowe z kruszonką a po ukrojeniu ujawnia swoje owocowe tajemnice. Takie ciasto z niespodzianką o bardzo lekkiej konsystencji (zauważycie to już w czasie przekładania z robota do formy, jest jak puch). Poniżej podaję przepis i proporcje, które ja zastosowałam – z sukcesem!

Potrzebujemy: sprawny piekarnik, foremkę 36×13 cm, robot kuchenny (ja użyłam Thermomixa), sitko, miseczkę, obieraczkę do warzyw, folię aluminiową do przykrycia foremki podczas pieczenia

Składniki:

  • mąka – 200 g
  • masło (miękkie) – 150 g
  • cukier – 150 g
  • jajka – 3 szt.
  • proszek do pieczenia – 10 g
  • gruszki – 2 szt.
  • żurawina – 3 łyżki
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • olej i bułka tarta – do natłuszczenia i wysypania formy

Składniki na kruszonkę: (zawsze proporcje 1-1-2)

  • masło (miękkie) – 50 g
  • cukier (u mnie połowa wanilinowego) – 50 g
  • mąka – 100 g

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do misy robota, dodajemy cukier, szczyptę soli i masło. Miksujemy wszystko do konsystencji bułki tartej. Dodajemy jajka i wszystko mieszamy do powstania gładkiej masy. Żurawinę sparzamy i osuszamy potem ręcznikiem papierowym, gruszkę natomiast obieramy i kroimy w wąskie plastry. Polewamy sokiem z cytryny i odstawiamy na chwilę.

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Formę natłuszczamy i wysypujemy bułką, po czym przekładamy do niej ciasto, wierzch wyrównując mokrą łyżką. Układamy gruszki (ja powtykałam je w ciasto), posypujemy żurawiną i zakrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut. W międzyczasie ręcznie rozcieramy cukier z mąką i masłem, tworząc kruszonkę.

Po pół godzinie zdejmujemy z ciasta folię i pieczemy kolejne 20 minut. Posypujemy ciasto kruszonką i dopiekamy jeszcze 10-12 minut. Gotowe!

Smacznego!

Comments

Leave a Comment toJaglusia

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>