Letnia sałatka z bobem i truskawkami

Dziś proponuję Wam lekką sałatkę. Typowo letnią: z truskawkami, bobem i dojrzałym szpinakiem dosłownie przed chwilą wyrwanym z ziemi. W zamyśle miała się składać z 0,5 kg bobu, ale… podjadałam, dokładałam, podjadałam, dokładałam i w rezultacie w misce wylądował prawie kilogram bobu. Uznałam, ze takie coś można bezkarnie podżerać i wszystko zjadłam sama, ciesząc przy okazji oczy żywymi kolorami lata. Zapraszam!

Potrzebujemy: garnek, patelnię, miskę, durszlak

Składniki:

  • bób (0,5-1 kg)
  • truskawki – 300 g lub trochę więcej
  • cebula – 0,5 dużej lub 1 szalotka
  • szpinak – 100 g
  • płatki migdałowe – 1 garść
  • oliwa extra vergine – 2-3 łyżki
  • ocel balsmiczny – 3 łyżki lub więcej
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Bób gotujemy we wrzątku, odstawiamy do wystygnięcia i obieramy. Cebulę szatkujemy w półkrążki i sparzamy we wrzątku. W durszlaku myjemy truskawki i szpinak. Płatki rumienimy przez kilka sekund na bardzo rozgrzanej patelnii.

Umyty szpinak rwiemy na nieduże kawałki i umieszczamy w misce, dodajemy truskawki w ćwiartkach, bób i cebulę. Mieszamy oliwę i ocet z solą i pieprzem tworząc jednolity sos, którym polewamy sałatkę przed podaniem. Dodajcie jeszcze odrobinę octu według uznania, truskawki bardzo go lubią 🙂 podajemy posypaną migdałami – gotowe!

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>