Letnia sałatka z bobem i truskawkami
Dziś proponuję Wam lekką sałatkę. Typowo letnią: z truskawkami, bobem i dojrzałym szpinakiem dosłownie przed chwilą wyrwanym z ziemi. W zamyśle miała się składać z 0,5 kg bobu, ale… podjadałam, dokładałam, podjadałam, dokładałam i w rezultacie w misce wylądował prawie kilogram bobu. Uznałam, ze takie coś można bezkarnie podżerać i wszystko zjadłam sama, ciesząc przy okazji oczy żywymi kolorami lata. Zapraszam!
Potrzebujemy: garnek, patelnię, miskę, durszlak
Składniki:
- bób (0,5-1 kg)
- truskawki – 300 g lub trochę więcej
- cebula – 0,5 dużej lub 1 szalotka
- szpinak – 100 g
- płatki migdałowe – 1 garść
- oliwa extra vergine – 2-3 łyżki
- ocel balsmiczny – 3 łyżki lub więcej
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Bób gotujemy we wrzątku, odstawiamy do wystygnięcia i obieramy. Cebulę szatkujemy w półkrążki i sparzamy we wrzątku. W durszlaku myjemy truskawki i szpinak. Płatki rumienimy przez kilka sekund na bardzo rozgrzanej patelnii.
Umyty szpinak rwiemy na nieduże kawałki i umieszczamy w misce, dodajemy truskawki w ćwiartkach, bób i cebulę. Mieszamy oliwę i ocet z solą i pieprzem tworząc jednolity sos, którym polewamy sałatkę przed podaniem. Dodajcie jeszcze odrobinę octu według uznania, truskawki bardzo go lubią 🙂 podajemy posypaną migdałami – gotowe!
Smacznego!
Be the first to comment.