Mac n’Cheese z grzybami i szpinakiem

macncheese_wpis

Dziś w USA obchodzony jest Narodowy Dzień Mac n’Cheese. To amerykańska potrawa-instytucja, kulinarna ikona znajdująca się na liście 10 kultowych dla Amerykanów dań i w ścisłej grupie rzeczy, które w tym kraju jada się najczęściej. Czemu? Bo jest obłędnie kremowe! Pełna nazwa to macaroni and cheese i chodzi o makaron z serowym sosem gotowanym na bazie mleka. W latach 30-tych spopularyzowany w Stanach przez firmę Kraft, która wprowadziła go jako paczkowane, gotowe danie – teraz przeróżni kucharze i food blogerzy próbują uczynić z niego coś bardziej wykwintnego i bardzo często im się udaje! Mac n’Cheese ma tyle odmian i sposobów przygotowania (na patelni, w garnku, zapiekany w piekarniku etc.), że nie sposób tego zliczyć. Ich cechą wspólną jest oczywiście makaron (zwykle macaroni lub cavatappi – w typie naszych ‚kolanek’) i mleczno-serowy sos, najczęściej robiony z przynajmniej 2 rodzajów sera. Oraz to, że ta potrawa do straszliwy cios dla Waszej diety! Pomyślcie, że niektórzy – oprócz tłustego mleka i pełnotłustych serów – dodają jeszcze wysokoprocentową śmietanę i górę masła. Rozpusta! My nie będziemy się aż tak tuczyć, choć i tak uważam, że dla własnego zdrowia nie trzeba takich potraw jadać często. Ale – raz się żyje, a dość długo czekałam na okazję do wypróbowania tego przepisu. Mój zawiera grzyby (koźlarze, które zebrałam wczoraj w zagajniku na przeciwko naszego domu) i młody szpinak. 

Potrzebujemy: garnek, tarkę (najlepiej o różnych oczkach), opcjonalnie patelnie do zgrillowania pieczywa

Składniki:

  • makaron cavatappi – 200 g
  • swieże grzyby – u mnie 2 szt. koźlarzy
  • cebula – 0,5 szt.
  • mleko – 1,5 szkl.
  • mąka – 1 łyżka
  • młody szpinak – 1 szkl.
  • ser Cheddar – 50 g
  • ser Gorgonzola – 30 g
  • parmezan – 50 g (+ ew. do starcia na wierzch dania)
  • pieprze cayenne – 1 szczypta
  • masło – 1 łyżka
  • (opcjonalnie) pokruszone podpieczone pieczywo – 1 kromka
  • natka pietruszki – 1 łyżka
  • sól

Przygotowanie:

Cebulę siekamy drobno i dusimy na maśle z pokrojonymi w niedużą kostę grzybami, doprawiając solą i pieprzem. Dodajemy mąkę i mieszamy. Wlewamy stopniowo mleko, wszystko dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Pozwalamy zawartosci garnka „pyrkać” przez 5 minut, po czym dodajemy pieprz cayenne i ścieramy do garnka sery. Podgrzewamy dalej, aż do całkowitego ich rozpuszczenia i powstania kremowego sosu. Dorzucamy umyty szpinak i po wymieszaniu – makaron. Całość przed podaniem doprawiamy solą, mozecie zetrzeć jeszcze na danie parmezan i posypać grillowanymi okruszkami pieczywa – ja wolałam dodać natkę pietruszki. 

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>