Makaronowa sałatka hawajska

salatkahawajska_wpis

Kiedy jest tak pięknie jak ostatnio, szerokim łukiem omijamy tradycyjne polskie schaboszczaki z ziemniakami i skłaniamy się raczej ku lżejszym daniom obiadowo – kolacyjnym. Doskonałym wyborem są sałatki makaronowe – pełne świeżych warzyw i dające poczucie sytości przez dłuższy czas. A jeśli już mamy pogodę jak na Hawajach, to naturalnie musicie przygotować tę super prostą sałatkę hawajską. Jeśli ma być naprawdę hawajska, to powinniście wykorzystać szynkę konserwową (czy wiecie, że w tym stanie USA to niemal symbol kulinarny?). Ja jednak zrezygnowałam z puszkowanej wędliny, bo mamy w domu własną i na pewno zdrowszą. Oryginalny przepis zaleca użycie majonezu, ale ja majonezu w sałatkach staram się unikać (jeśli nie da się inaczej, dodaję majonez własnej roboty – zobaczcie przepis na Domowy majonez). Nie ze względu na kalorie; w mojej opinii ten dodatek oznacza pójście na łatwiznę – bo wszystko da się zjeść, jeśli jest zalane majonezem. A przecież nie o to chodzi, prawda? Zamiast niego polecam lekki dressing z jogurtu i koperku. Jest kwaskowaty dzięki cytrynie i doskonale przełamuje słodycz ananasa.

Potrzebujemy: obieraczkę do warzyw

Składniki:

  • makaron cavatappi – 100 g
  • dobrej jakości szynka (ja użyłam szynki domowej roboty – zobaczcie jak ją przygotować) – 50 g
  • ananas – 100-120 g
  • kukurydza konserwowa – 100 g
  • marchewka – 0,5 szt.
  • szczypiorek – 2-3 łyżki
  • zielone chili – 0,5 szt. (z paroma nasionami)
  • sałata (jeśli macie, wybierzcie rukolę) – 1 duża garść
  • sól, pieprz
  • (opcjonalnie) pieprz cayenne – 1 szczypta

Składniki na sos:

  • jogurt grecki lub naturalny – 3 łyżki
  • koperek – 1 kopiasta łyżka
  • czosnek – 1 ząbek (mały)
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przelewamy wodą i studzimy. Szynkę kroimy w małą kostkę (niecały 1 cm, nie musi być regularna), plastry ananasa tak samo. Oczyszczoną marchewkę strugamy obieraczką i uzyskane wstążki kroimy drobniutko wzdłuż, aż powstaną nitki. Chili siekamy na wąskie plastry, szczypiorek – dość grubo a sałatę rwiemy na drobne kawałki. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy dressing, mieszamy i doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Ja dodatkowo dodałam jeszcze odrobinę pieprzu cayenne i sałatka zyskała pazur! Gotowe!

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>