Makaronowa sałatka z mango, kwaśnym ogórkiem i salami

salatkamakaronowamango_wpis

Ach, jak ja kocham oficjalne eventy! Zawsze jest na nich catering, a w menu nowe, często inspirujące, potrawy.  Czasami trafi się smakowa „petarda”, która sprawia, że chcę ją skopiować w domu. Przecież nikt nie poda mi przepisu, więc potrafię się schować w kącie z talerzem, powoli smakować danie, rozgrzebywać je widelcem i próbować rozłożyć je na czynniki pierwsze. Tak było i tym razem, kiedy smak sałatki podanej na firmowym okolicznościowym spotkaniu po prostu mnie oszołomił. Trochę słodka, trochę kwaśna, makaron (wiecie, że uwielbiam!), zielenina (tak!). Spisałam sobie wszystko to, co – jak mi się wydawało – znalazło się w tej potrawie i przetestowałam w domu. Udało mi się. To jest megapyszna sałatka, którą zdecydowanie można „błysnąć” przed gośćmi. Wypróbujcie!

Potrzebujemy: garnek, miskę, praskę do czosnku

Składniki:

  • makaron fusilli pełnoziarnisty (świderki) – 200 g
  • mango – 1 szt.
  • ogórek kanapkowy (ja użyłam ogórków własnej roboty – zobaczcie przepis na Ogórki kanapkowe z kurkumą) – 5-6 plastrów
  • salami – ok. 50 g
  • mieszanka sałat lub sama rukola – 2 garście
  • sól, pieprz

Składniki na dressing:

  • oliva extra vergine – 5 łyżek
  • miód – 1 płaska łyżeczka
  • sok pomarańczowy – 1 łyżka
  • czosnek – 1 ząbek
  • musztarda Dijon – 1 łyżeczka
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Czosnek przeciskamy przez praskę i razem z resztą składników mieszamy – dressing gotowy, możemy odstawić.

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, przelewamy wodą i studzimy. Mango kroimy w kostkę, salami i plastry ogórka – w cienkie paski. Mieszamy makaron z mango, paskami ogórka i salami oraz posiekaną zieleniną, dodajemy dressing i doprawiamy solą i pieprzem. Nie musi się „przegryzać” – można jeść od razu.

Smacznego!

Comments

  1. Leave a Reply

    Renata
    24 stycznia 2017

    Dziękuję za przepis! Dziś zrobiłam i jest zaskakująco pyszna! Przyznam się że po raz pierwszy jadłam mango :)
    Pozdrawiam
    kruszyna

    • Leave a Reply

      Karolina
      24 stycznia 2017

      Kruszyna, bardzo dziękuję! Strasznie się ceiszę, tym bardziej, ze nie korzystałam z gotowego przepisu, tylko robiłam na wyczucie, jak mi sie wydawało :-) Aha – i zerknęłam na Twoją Dziuplę… prawdziwe dzieła sztuki, przepiękne – gratuluję wyobraźni :-)

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>