Mini pieczarki z cebulą w pomidorowej, słodko-kwaśnej zalewie

minipieczarkiwzalewie_localfoodie_wpis

Wiem, że w najlepsze trwa sezon na leśne grzyby.  Ale kiedy w sklepie obok zobaczyłam maleńkie pieczareczki, od razu zachciało mi się je zapakować do słoików z jakąś dobra zalewą. Początkowo miały być panierowane, ale może kiedy indziej. W poszukiwaniu pomysłu na ciekawą marynatę przekopałam trochę Internetu, ale znalazłam tyle rózniących się od siebie przepisów, że odechciało mi się porównywania ich i sklejania z nich własnego sposobu. Po prostu wzięłam wielki garnek i dodawałam składnik po składniku, próbując i ewentualnie korygując smak. Zalewa wyszła pyszna – pomidorowa, słodkawa, lekko octowa i jestem pewna, że Wam zasmakuje. Tajemnica sukcesu? Duuużo cebuli! Zróbcie sami!

minipieczarkiwzalewie_localfoodie_wpis1

minipieczarkiwzalewie_localfoodie_wpis2

Potrzebujemy: jak największy garnek, sitko, słoiki

Składniki:

  • mini pieczarki – 1 kg lub więcej
  • cebula – 5-6 sporych szt.
  • czosnek – 2 spore ząbki
  • koncentrat pomidorowy – 200 g (najlepszy będzie własnej roboty)

Składniki zalewy:

  • woda – 6 szkl.
  • ocet – 0,5-1 szkl.
  • cukier – 1 szkl. (0,5 szkl. jeśli zalewa ma być tylko lekko słodkawa)
  • olej – 0,5 szkl.
  • gorczyca – 1 łyżeczka
  • pieprz ziarnisty – 1 łyżeczka
  • ziele angielskie – 1 łyżka
  • sól – 1 łyżka

minipieczarkiwzalewie_localfoodie_wpis3

Przygotowanie:

Pieczarki dokładnie płuczemy na sicie i zostawiamy do odsączenia. Cebule kroimy w piórka lub półtalarki. W garnku doprowadzamy do wrzenia wszystkie składniki zalewy. Dodajemy koncentrat, po 15 minutach – cebulę i gotujemy 20 minut. Po tym czasie dorzucamy pieczarki z czosnkiem pokrojonym w wąskie plasterki i gotujemy kolejny kwadrans. Od razu przekładamy do czystych wyparzonych słoików i stawiamy do góry dnem po dokładnym zakręceniu. Powinny się zassać, a jeśli tak się nie stanie, pasteryzujemy je przez 20 minut.

Smacznego!

Comments

  1. Leave a Reply

    Kuchnia-SmakuPL
    25 września 2017

    Szukałam przepisu własnie na takie grzybki… super przepis skorzystam i dam cynk jak wyszły.

    • Leave a Reply

      Karolina
      24 września 2017

      To prawda! Sprawdź też przepis na grzybową sałatkę do słoików – nie zawiedziesz się! pozdrawiam!

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>