Mini pieczarki z cebulą w pomidorowej, słodko-kwaśnej zalewie
Wiem, że w najlepsze trwa sezon na leśne grzyby. Ale kiedy w sklepie obok zobaczyłam maleńkie pieczareczki, od razu zachciało mi się je zapakować do słoików z jakąś dobra zalewą. Początkowo miały być panierowane, ale może kiedy indziej. W poszukiwaniu pomysłu na ciekawą marynatę przekopałam trochę Internetu, ale znalazłam tyle rózniących się od siebie przepisów, że odechciało mi się porównywania ich i sklejania z nich własnego sposobu. Po prostu wzięłam wielki garnek i dodawałam składnik po składniku, próbując i ewentualnie korygując smak. Zalewa wyszła pyszna – pomidorowa, słodkawa, lekko octowa i jestem pewna, że Wam zasmakuje. Tajemnica sukcesu? Duuużo cebuli! Zróbcie sami!
Potrzebujemy: jak największy garnek, sitko, słoiki
Składniki:
- mini pieczarki – 1 kg lub więcej
- cebula – 5-6 sporych szt.
- czosnek – 2 spore ząbki
- koncentrat pomidorowy – 200 g (najlepszy będzie własnej roboty)
Składniki zalewy:
- woda – 6 szkl.
- ocet – 0,5-1 szkl.
- cukier – 1 szkl. (0,5 szkl. jeśli zalewa ma być tylko lekko słodkawa)
- olej – 0,5 szkl.
- gorczyca – 1 łyżeczka
- pieprz ziarnisty – 1 łyżeczka
- ziele angielskie – 1 łyżka
- sól – 1 łyżka
Przygotowanie:
Pieczarki dokładnie płuczemy na sicie i zostawiamy do odsączenia. Cebule kroimy w piórka lub półtalarki. W garnku doprowadzamy do wrzenia wszystkie składniki zalewy. Dodajemy koncentrat, po 15 minutach – cebulę i gotujemy 20 minut. Po tym czasie dorzucamy pieczarki z czosnkiem pokrojonym w wąskie plasterki i gotujemy kolejny kwadrans. Od razu przekładamy do czystych wyparzonych słoików i stawiamy do góry dnem po dokładnym zakręceniu. Powinny się zassać, a jeśli tak się nie stanie, pasteryzujemy je przez 20 minut.
Smacznego!
Kuchnia-SmakuPL
25 września 2017
Szukałam przepisu własnie na takie grzybki… super przepis skorzystam i dam cynk jak wyszły.
Karolina
25 września 2017
No to czekam i ciekawa jestem 🙂 pozdrawiam i smacznego!
Zuza
22 września 2017
muszą być pyszne!
Karolina
24 września 2017
To prawda! Sprawdź też przepis na grzybową sałatkę do słoików – nie zawiedziesz się! pozdrawiam!