Miodowo-musztardowe zrazy wołowe
Coś pysznego dla fanów mięsa w mojej rodzinie, a dla Was dowód na to, że chociaż preferuję jarski jadłospis, to jednak mięso przyrządzić umiem! Mięciutki zawijany rostbef w wyśmienitym sosie po prostu rozpływa się w ustach a zapach duszącego się dania jest rewelacyjny. Nie zagęszczajcie dodatkowo sosu mąką, po prostu dodajcie śmietankowy serek i odparujcie – satysfakcja gwarantowana. Założę się, że to danie podbije Wasze serca (i kubki smakowe) więc zapraszam na mięsną ucztę!
Potrzebujemy: dużą patelnię, deskę i tłuczek do mięsa, torebkę foliową, kilkanaście wykałaczek
Składniki:
- rostbef wołowy – 0,5 kg
- serek kremowy Apetina Musztarda i Miód – 125 g (1 opak.)
- czerwona cebula – 2 szt.
- musztarda Dijon – 4 kopiaste łyżki
- liść laurowy – 2 szt.
- ziele angielskie – 2 szt.
- mąka – 1/3 szkl.
- masło – 2-3 łyżki
- olej – 4 łyżki, do smażenia
- woda – do 0,5 szkl.
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w półplastry i szklimy na maśle, po czym odstawiamy do wystygnięcia. Mięso rozbijamy cienko tłuczkiem, doprawiamy solą i pieprzem. 3/4 serka rozsmarowujemy na rozbitych kotletach, następnie smarujemy każdy kotlet łyżką musztardy i nakładamy równe porcje cebuli. Każdy kotlet zwijamy jak krokiety – na początku góra-dół, potem wzdłuż boku i i spinamy wykałaczkami. Obtaczamy w mące i smażymy na rogrzanym oleju, po 1 minucie z każdej strony. Następnie patelnię przecieramy, usuwając wszelkie przypalone resztki i wlewamy do niej ok. 0,5 szkl. wody, dodajemy listki laurowe z zielem angielskim, po czym wkładamy zawinięte zrazy. Dusimy mięso pod przykryciem przez godzinę, pod koniec dodając resztkę serka (mieszamy). Zrazy podajemy polane zredukowanym sosem i z ulubionymi dodatkami.
Be the first to comment.