Młoda kapusta na słodko

kapustanaslodko_wpis

Tydzień temu mieliśmy w domu mały zjazd rodzinny. Drodzy goście nie przyjechali z pustymi rękami, a wśród przyjętych entuzjastycznie darów był ogromny gar  młodej kapusty. Jako że kapusta i śledź to moi najlepsi przyjaciele, od razu zabrałam się do testowania zawartości garnka i… przepadłam. To była najlepsza młoda kapusta, jaką jadłam w życiu. Autorka tejże, kuzynka męża (Lena – pozdrawiamy!), zapewniała, ze naprawdę niczego oprócz soli i pieprzu nie dodawała. Postanowiliśmy odtworzyć ten mistrzowski sposób na kapustę w następny weekend z okazji przyjazdu kolejnych gości. I zapewniam Was – niepotrzebne jest całe „cudowanie” z octami, cytrynami, kminkami i koperkami. Wystarczy marchewka, sól i pieprz, szczypta cukru. Kapusta przyrządzona w ten sposób jest słodka, delikatna i – przede wszystkim – jest kwintesencją polskiej wiosny.

Potrzebujemy: wielki garnek

Składniki:

  • młoda kapusta – 1 główka
  • młoda marchewka – 2 szt.
  • woda – 0,5 szkl.
  • cukier – 1 szczypta
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Kapustę wąsko siekamy, wkładamy do garnka z marchewkami posiekanymi w plasterki i dolewamy wody. Doprawiamy i mieszając, gotujemy do miękkości. Gotowe.

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>