Moskole
Moskoli, czyli podhalańskich placków z ziemniaków nie znałam do niedawna, aż ktoś wrzucił zdjęcie na jedną z facebookowych grup kulinarnych. Zaczęłam drążyć temat i dowiedziałam się, że ta tradycyjna potrawa dawniej była wypiekana na blasze, ale dziś przeważnie smaży się ją na patelni. Poczytałam sobie parę przepisów na moskole i wybrałam te na maślance. Robi się je naprawdę prosto. Najtrudniejszą częścią wykonania było dla mnie przeciśnięcie ziemniaków przez praskę, ale ja do silnych nie należę, więc sami widzicie – nie macie już wymówek, po prostu musicie zrobić to łatwe i pyszne danie! Podajcie z ziołami, maślanką, masłem czosnkowym albo kwaśną śmietaną czy pokruszoną bryndzą – zresztą sami wiecie, z czym ziemniaki smakują Wam najbardziej. Miłego ucztowania!
Potrzebujemy: garnek, patelnię, praskę do ziemniaków, miskę
Składniki:
- ziemniaki – 1 kg
- mąka – 0,5 kg + do ewentualnego podsypania i oprószenia stolnicy
- jajka – 2 szt.
- maślanka – 3/4 szkl.
- sól, pieprz
- olej – do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy do miękkości i po wystudzeniu przeciskamy przez praskę. Do miski z ziemniakami przesiewamy mąkę, wbijamy jajka i dodajemy maślankę. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy wszystko ręcznie. Formujemy placki o grubości do 1,5 cm, w razie potrzeby podsypując mąką (najlepiej nabierać po garści ciasta, przeturlać po omączonej stolnicy, ulepić kulkę i na koniec ją spłaszczyć). Moskole smażymy partiami na oleju – do apetycznego zezłocenia. Podajemy z ulubionymi dodatkami (u mnie zioła i maślanka).
Smacznego!
Be the first to comment.