Moskole

moskole_wpis

Moskoli, czyli podhalańskich placków z ziemniaków nie znałam do niedawna, aż ktoś wrzucił zdjęcie na jedną z facebookowych grup kulinarnych. Zaczęłam drążyć temat i dowiedziałam się, że ta tradycyjna potrawa dawniej była wypiekana na blasze, ale dziś przeważnie smaży się ją na patelni. Poczytałam sobie parę przepisów na moskole i wybrałam te na maślance. Robi się je naprawdę prosto. Najtrudniejszą częścią wykonania było dla mnie przeciśnięcie ziemniaków przez praskę, ale ja do silnych nie należę, więc sami widzicie – nie macie już wymówek, po prostu musicie zrobić to łatwe i pyszne danie! Podajcie z ziołami, maślanką, masłem czosnkowym albo kwaśną śmietaną czy pokruszoną bryndzą – zresztą sami wiecie, z czym ziemniaki smakują Wam najbardziej. Miłego ucztowania!

Potrzebujemy: garnek, patelnię, praskę do ziemniaków, miskę

Składniki:

  • ziemniaki – 1 kg
  • mąka – 0,5 kg + do ewentualnego podsypania i oprószenia stolnicy
  • jajka – 2 szt.
  • maślanka – 3/4 szkl.
  • sól, pieprz
  • olej – do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy do miękkości i po wystudzeniu przeciskamy przez praskę. Do miski z ziemniakami przesiewamy mąkę, wbijamy jajka i dodajemy maślankę. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy wszystko ręcznie. Formujemy placki o grubości do 1,5 cm, w razie potrzeby podsypując mąką (najlepiej nabierać po garści ciasta, przeturlać po omączonej stolnicy, ulepić kulkę i na koniec ją spłaszczyć). Moskole smażymy partiami na oleju – do apetycznego zezłocenia. Podajemy z ulubionymi dodatkami (u mnie zioła i maślanka).

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>