Najprostszy chleb

prostychleb_wpis

To jest najłatwiejszy chleb świata i oddam za to stwierdzenie głowę! Nie jest to żaden ambitny wypiek. Soda czy proszek do pieczenia? Takie pieczywo w moim domu traktuje się trochę z przymrużeniem oka, bo hołdujemy zasadzie, że prawdziwy polski chleb musi być na zakwasie (i zaczyn chlebowy mamy zawsze, regularnie dokarmiany). Ale kiedy zobaczyłam ten przepis u Jamiego Olivera i wiedziałam, ze wszystkie składniki zarówno ja, jak i pewnie Wy, mamy zawsze w domu – stwierdziłam: czemu nie? A chleb wyszedł naprawdę dobry, z chrupiącą skórką, mięsisty. Dlatego nie ma potrzeby boczyć się na banalne przepisy. Każdy sposób jest dobry, kiedy nie mamy wiele czasu a chcemy smacznie zjeść!

Potrzebujemy: 2 miski, forma do pieczenia

Składniki:

  • mąka pszenna – 100 g (+ mała garść do wysypania formy)
  • mąka pełnoziarnista – 250 g
  • płatki owsiane – 50 g
  • maślanka – 300 ml
  • jajko – 1 szt. (duże)
  • cukier – 1 łyżeczka
  • sól – 1 łyżeczka
  • soda – 1 łyżeczka

Przygotowanie:

W jednej misce mieszamy suche składniki (mąki, płatki, sodę, sól, cukier), w drugiej roztrzepujemy jajko z maślanką. Do suchej mieszanki dolewamy masę jajeczno-maślankową, mieszamy i formujemy okrągły bochenek. Nacinamy go w 'X’ i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, pieczemy ok. 1 godziny. Gotowe!

Smacznego!

Tags: ,

Comments

  1. Leave a Reply

    Cezar
    12 kwietnia 2016

    Fajny przepis. Chyba nawet taki laik kuchenny jak ja da rade 🙂

Leave a Comment toCezar

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>