Nutella brownie z lodami
Wszyscy kochacie czekoladę, prawda? Więc pokochacie to ciasto na 100%! Tym bardziej, że jest robione na bazie Nutelli, czyli czekoladowo-orzechowego kremu. Do tego jest proste (przygotowanie wymaga tylko 5 składników!), dość szybkie (całość ok. 1h) i naprawdę nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych; a do tego najlepiej smakuje podane z lodami… Przekonałam Was? Super! Przepis pochodzi z Tastemade, wspaniałej – mojej drugiej po Delish – skarbnicy pomysłów kulinarnych. Proporcje przekalkulowałam dla Was według naszego Przelicznika kuchennego. Nie pozostaje nic innego, jak zakasać rękawy i zrobić!
Potrzebujemy: 2 trzepaczki (lub jedną, którą trzeba będzie umyć w trakcie robienia ciasta – ja użyłam blendera ręcznego z trzepaczką), 2 miski, mały rondelek, garnek i sitko, formę (ja użyłam 20×27 cm i ciasto wyszło niezbyt wysokie, dlatego przygotujcie mniejszą), 2 łyżki
Składniki:
- Nutella (lub zamiennik innej marki) – 300 g
- roztopione masło – 100 g + 1 łyżka do natłuszczenia formy
- jajka – 2 szt.
- cukier – 100 g
- mąka pszenna – 100 g + do wysypania formy
- (opcjonalnie) do podania – ulubione lody (w ulubionej ilości!)
Przygotowanie:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy 200-210 g Nutelli i – mieszając trzepaczką – dodajemy masło, wcześniej rozpuszczone w rondelku. W drugiej misce ubijamy jajka z cukrem na jasną pianę, do której następnie dodajemy nutellową masę i mieszamy. Nie przestając mieszać do składników powoli dosypujemy mąkę. Kiedy ciasto jest gładkie, przelewamy je do formy (natłuszczonej i wysypanej mąką). Używając 2 łyżek, nabieramy po łyżce pozostałej Nutelli i układamy na warstwie ciasta w kilku miejscach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 40 minut. Ciasto powinno popękać na wierzchu, ale w środku nadal być wilgotne. Każdą porcję możecie podać z kulką ulubionych lodów.
Smacznego!
Related
Comments
Leave a Comment
Be the first to comment.