Odwrócone ciasto z ananasem
Naprawdę nigdy nie zdarzyło mi się wykorzystać całego ananasa. Resztka świeżego kilka razy u nas spleśniała, a niedokończone puszki przeważnie wyrzucałam. Koniec tego! Nadszedł ostatni moment na zużycie puszkowanego ananasa, z którego po raz kolejny robiłam Sałatkę słodko-ostrą z makaronem chińskim. Wybrałam przepis na słodki wypiek z serwisu The Inspired Taste (po lekkiej modyfikacji), bo wszystkie składniki miałam w domu (a w długi weekend trudno byłoby mi znaleźć w okolicy otwarty sklep). W rezultacie powstało pyszne, mięsiste ucierane ciasto z soczystym cynamonowo-owocowym wierzchem (po odwróceniu). Potrawy pokazane na wspomnianej stronie mają proporcje podane w różnych systemach miar i wag, ale zawsze pomocna jest moja ściągawka (zapraszam do Przelicznika kuchennego).
Potrzebujemy: tortownicę o średnicy 23-25 cm., robot kuchenny z mieszadłem (ja używam Thermomixa), kubeczek, miseczkę, ostry nóż
Składniki:
- ananas (u mnie z puszki) – 8 plastrów
- winogrona – kilka owoców
- cukier trzcinowy – 100 g (jeśli nie macie, może być zwykły)
- cukier – 200 g
- jajka – 2 szt. (żółtka oddzielone od białek)
- otarta skórka z cytryny – 2 łyżki (1 łyżkę możecie zastąpić skórką z limonki, jeśli lubicie i macie)
- mąka – 210 g + 1 łyżka do wysypania boków formy
- masło (miękkie) – 170 g
- jogurt naturalny lub śmietana (ja użyłam jogurtu) – 125 g
- aromat waniliowy – 1 łyżeczka
- cynamon – 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- soda oczyszczona – 1 łyżeczka
- sól – 1/4 łyżeczki
Przygotowanie:
Z przygotowanej ilości masła oddzielamy 2 łyżki i obficie smarujemy dno i boki tortownicy. Boki zdejmujemy i osypujemy mąką. W miseczce mieszamy 100 g brązowego (lub zwykłego) cukru z cynamonem i tą mieszanką równo pokrywamy natłuszczone dno. Układamy na nim ananasy pokrojone w ćwiartki i winogrona w połówkach. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. W misie robota ucieramy 200 g cukru z pozostałym masłem i skórką z cytrusów na jasną, gładką masę. Dodajemy żółtka i wanilię i mieszamy dalej, w międzyczasie dosypując proszek do pieczenia, sodę i sól. Do misy robota wsypujemy 1/3 mąki i mieszamy na gładko, następnie dodajemy resztę mąki (mieszamy), białka jajek i jogurt.
Wymieszaną masą pokrywamy ananasy i wygładzamy wierzch łyżką. Pieczemy 35-45 minut, „do suchego patyczka”. Studzimy na kratce 10 minut, po czym delikatnie oddzielamy ciasto od dna ostrym nożem, nakładamy talerz i szybko odwracamy. Gotowe!
Smacznego!
Be the first to comment.