Orientalna zupa z makaronem i kurczakiem

zupaazjatycka_localfoodie_wpis

Czy uwierzycie, że tę zupę musiałam ugotować po raz CZWARTY, żeby wreszcie, oprócz pysznego obiadu, móc zrobić zdjęcie? Za każdym razem znikała w tempie tak ekspresowym, że zanim zdążyłam wziąć do ręki aparat, talerze były już puste. Niemożliwe? Możliwe – to jest po prostu kulinarny raj dla każdego, kto uwielbia orientalne smaki. Przy okazji, jest to najłatwiejsza wschodnia potrawa, jaką zdarzyło mi się zrobić. Skąd pomysł? Inspiracja przyszła z mojego ukochanego Delish, ale jak zwykle pokombinowałam – tym razem bardzo. W rezultacie na stole wylądował wielki gar gęstej, treściwej zupy, która bedzie równie dobrze smakować z mięsem jak i w wersji wegetariańskiej. Którą wybierzecie?

Potrzebujemy: duży garnek, praskę do czosnku

Składniki:

  • wywar warzywny lub mięsny – 0,75 litra
  • filety z piersi kurczaka (można pominąć) – ok. 500 g
  • makaron ryżowy lub sojowy – 150 g
  • cebula – 2 szt.
  • czosnek – 2 ząbki
  • czerwona papryka – 2 szt.
  • marchewka – 1 szt.
  • kalafior – do 300 g
  • świeża kolendra – łodygi z o,5 pęczka
  • mleko kokosowe – 800 ml (2 puszki)
  • sproszkowane curry – 1 łyżka
  • pieprz cayenne – 0,5 łyżeczki
  • sos sojowy
  • sok z połowy limonki
  • sos sojowy – 1 łyżka
  • olej – 3-4 łyżki

Do podania:

  • ćwiartki limonki
  • kolendra – liście z 0,5 pęczka
  • płatki chili
  • sos sojowy

Przygotowanie:

Mięso, jeśli go używamy, kroimy cienko i szybko przesmażamy z 1 łyżką sosu sojowego. Odstawiamy do wystygnięcia. Cebulę siekamy w dużą kostkę, kalafior dzielimy na małe różyczki, paprykę kroimy w cienkie paseczki, a marchewkę – w długie cienkie słupki. Warzywa wrzucamy do garnka na rozgrzany olej i po zamieszaniu przykrywamy i dusimy do miękkości, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dorzucamy curry i pieprz cayenne, porządnie mieszamy i wlewamy mleko kokosowe oraz wywar/bulion. Całość doprowadzamy do wrzenia, dodajemy mięso (jeśli zupa ma być wegetariańska, oczywiście pomijamy ten krok), łodygi kolendry (posiekane najdrobniej jak się da) oraz makaron (w zależnosci od rodzaju ugotujcie/sparzcie go wcześniej lub po prostu pozwólcie ugotować się w zupie). Gorącą zupę podajemy z liśćmi kolendry, dodatkowymi ćwiartkami limonki i szczyptą chili w płatkach oraz sosem sojowym.

Smacznego!

Comments

  1. Leave a Reply

    Edyta Bajorek
    13 stycznia 2020

    Potwierdzam, pyszna.

  2. Leave a Reply

    mona
    10 września 2017

    siedze i szukam ciekawych zup..i ta wydaje się super. Jutro ja wypróbuję 🙂

  3. Leave a Reply

    Wanda Folek
    11 czerwca 2017

    Linka do strony dostałam od syna, zupę ugotowałam następnego dnia – jest fantastyczna ,właśnie sprawdzam pamięć i idę gotować .Jak dla mnie 10/10

  4. Leave a Reply

    Karolina
    12 maja 2017

    Brzmi smakowicie, wygląda jeszcze lepiej 🙂 ile ząbków czosnku?

    • Leave a Reply

      Karolina
      14 maja 2017

      2 szt 🙂 masz rację, nie wpisałam tego do składników, ale przepis juz uzupełniony! Pozdrawiam 🙂

  5. Leave a Reply

    Muszka
    12 maja 2017

    Wspaniała zupa:) no i cię znalazłam:) . Pozdrawiam Agnieszka Mucha 🙂

Leave a Comment toMuszka

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>