Orientalne wegańskie pierożki
Pierogi – moja miłość! Ponieważ bardzo sobie cenię azjatyckie smaki, postanowiłam przygotować je na sposób wschodni. Jeśli użyjecie gotowej mieszanki warzyw, kilku podstawowych sosów i składników, możecie szybko wyczarować prawdziwie smakowite danie. Ciasto na chińskie pierożki dim sum czy jiaozi niczym nie różni się składem od naszych swojskich pierogów, dlatego ich zrobienie nie wymaga ani dużych umiejętności ani kupowania drogich produktów. Ostatnio w kuchni przygotowuję sporo mięsnych potraw (dlaczego? o tym innym razem), dlatego tym razem chciałam zrobić coś zupełnie wegańskiego. Te pierożki możecie zjeść w wywarze z gotowania warzyw albo po prostu na ciepło skropione sosem sojowym. Mój uwielbiający mięso mąż wcinał, aż mu się uszy trzęsły. Pycha!
Potrzebujemy: patelnię, duży garnek, sitko do odsączania makaronu
Składniki na ciasto:
- mąka – 0,5 kg
- gorąca woda – 1 szkl.
- sól – 1 łyżeczka
Składniki na farsz:
- mieszanka warzyw orientalnych (u mnie Mieszanka chińska Hortex) – 450 g (1 opak.)
- brokuł – 1 szt. (mała lub 0,5 większego)
- szeroki makaron ryżowy – 150 g
- papryczka chili – 0,5 szt. (z częścią nasion, jeśli kochacie ostre dania)
- świeży imbir – kawałek wielkości kciuka
- czosnek – 2 ząbki
- jasny sos sojowy – 6 łyżek
- sos teriyaki – 1 łyżka
- sos rybny – 1 łyżka
- sok z połowy limonki
- olej sezamowy – 1 łyżeczka
- olej – 2-3 łyżki do smażenia
Do podania:
- świeża kolendra – 0,5 pęczka
- papryczka chili – 0,5 szt.
- limonka – po ćwiartce na porcję
Przygotowanie:
Brokuł gotujemy na parze lub we wrzątku do bardzo miękkiej konsystencji (niemalże rozgotowania). Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy mieszanke warzyw, a kiedy będą gotowe – dodajemy brokuł, starty imbir, czosnek przeciśnięty przez praskę lub posiekany oraz drobno pokrojoną papryczkę chili i podgrzewamy jeszcze chwilę. Tak przygotowane warzywa „ciapiemy” chochlą na patelni, rozdrabniając i na koniec doprawiamy sokiem z limonki, sosem sojowym, rybnym i teriyaki.
Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Po ostudzeniu siekamy i dodajemy do warzyw, po czym mieszamy i odstawiamy. Z podanych składników wyrabiamy elastyczne ciasto pierogowe, które wałkujemy nieco grubiej niż przeciętne ciasto na pierogi i z którego wykrawamy kółka. Każde na bieżąco napełniamy farszem, lepimy tradycyjną metodą i zlepiamy końce. Odkładamy na deskę oprószoną mąką i gotujemy partiami w osolonym wrzątku. Uwaga – te pierożki nie toną i potem nie wypływają, dlatego gotujcie je po prostu przez 5-6 minut od wrzucenia do wrzącej wody. Podajemy je posypane liśćmi kolendry, chili i skropione sosem sojowym, można z warzywnym wywarem (jeśli taki deficyt mięsa przekracza Wasze możliwości, to zjedzcie z rosołem na mięsie – będą smakować równie dobrze).
Be the first to comment.