Owsiane babeczki z kokosowym nadzieniem
Przepis na te babeczki udostępniła na Facebooku nasza dobra znajoma i od razu go sobie zapisałam. Bo czego tu nie kochać w owsianych babeczkach? Są zdrowe, łatwe, tanie. Składają się z tego wszystkiego, co jemy na śniadanie, więc mogą być jego doskonałym zamiennikiem. U mnie w domu wersja wzbogacona lodami jest z kolei deserem. Babeczki w moim wydaniu nie są bardzo słodkie (to lubię!) ale w zależności od upodobań można je odpowiednio dosłodzić i użyć ulubionego słodkiego wypełniacza. Zapraszam do zrobienia!
Potrzebujemy: miskę, blender z pojemnikiem i metalowymi ostrzami, formę do muffinek (ja użyłam silikonowej na 6 szt.)
Składniki:
- płatki owsiane – 125 g
- banan – 1 szt.
- miód – 2 łyżki (ja użyłam gęstego, z rodzinnej dolnośląskiej pasieki, nie miał etykiety, ale podejrzewam, że to miód rzepakowy)
- cynamon – 1 łyżeczka
- (opcjonalnie) cukier z prawdziwą wanilią – 1 płaska łyżeczka
- jogurt grecki – 5 łyżek
- wiórki kokosowe – 5 łyżek
- do przybrania – dowolnie: owoce, konfitura/dżem, orzechy, posypki, czekolada etc.
- (opcjonalnie) tłuszcz i mąka do wysmarowania i wysypania formy
Przygotowanie:
W misce rozgniatamy banana z miodem, dodajemy płatki i cynamon, mieszamy dokładnie. Jeśli trzeba, przygotowujemy formę do muffinek używając tłuszczu i mąki. Wgłębienia formy wyklejamy płatkową masą, dobrze ugniatając i robimy 'miseczki’. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy do 15 minut, do stwardnienia miseczek. Wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. W blenderze miksujemy wiórki na ziarnisty proszek, mieszamy z jogurtem i ewentualnie cukrem. Nakładamy jogurt do wklęsłych babeczek uformowanych z płatków. Dekorujemy według uznania i podajemy.
Smacznego!
Be the first to comment.