Owsiane babeczki z kokosowym nadzieniem

babeczkiowsiane_wpis

Przepis na te babeczki udostępniła na Facebooku nasza dobra znajoma i od razu go sobie zapisałam. Bo czego tu nie kochać w owsianych babeczkach? Są zdrowe, łatwe, tanie. Składają się z tego wszystkiego, co jemy na śniadanie, więc mogą być jego doskonałym zamiennikiem. U mnie w domu wersja wzbogacona lodami jest z kolei deserem. Babeczki w moim wydaniu nie są bardzo słodkie (to lubię!) ale w zależności od upodobań można je odpowiednio dosłodzić i użyć ulubionego słodkiego wypełniacza. Zapraszam do zrobienia!

Potrzebujemy: miskę, blender z pojemnikiem i metalowymi ostrzami, formę do muffinek (ja użyłam silikonowej na 6 szt.)

Składniki:

  • płatki owsiane – 125 g
  • banan – 1 szt.
  • miód – 2 łyżki (ja użyłam gęstego, z rodzinnej dolnośląskiej pasieki, nie miał etykiety, ale podejrzewam, że to miód rzepakowy)
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • (opcjonalnie) cukier z prawdziwą wanilią – 1 płaska łyżeczka
  • jogurt grecki – 5 łyżek
  • wiórki kokosowe – 5 łyżek
  • do przybrania – dowolnie: owoce, konfitura/dżem, orzechy, posypki, czekolada etc.
  • (opcjonalnie) tłuszcz i mąka do wysmarowania i wysypania formy

Przygotowanie:

W misce rozgniatamy banana z miodem, dodajemy płatki i cynamon, mieszamy dokładnie. Jeśli trzeba, przygotowujemy formę do muffinek używając tłuszczu i mąki. Wgłębienia formy wyklejamy płatkową masą, dobrze ugniatając i robimy ‚miseczki’. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy do 15 minut, do stwardnienia miseczek. Wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. W blenderze miksujemy wiórki na ziarnisty proszek, mieszamy z jogurtem i ewentualnie cukrem. Nakładamy jogurt do wklęsłych babeczek uformowanych z płatków. Dekorujemy według uznania i podajemy.

Smacznego!

 

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>