Pappardelle z karmelizowaną szalotką i czosnkiem

pappardelleczosnekszalotki_localfoodie_wpis

Gwoli jasności – jeżeli nie jesteście fanami czosnku, to dzisiejszy przepis niestety Was nie zadowoli. My go uwielbiamy i zawsze dbamy o to, aby go w zapasach (na równi z cebulą) nie zabrakło. Jeśli towarzyszy makaronowi, który wprost ubóstwiam, to czego chcieć więcej? Oto kolejna pasta w mojej kolekcji – tym razem pappardelle, szerokie, długie kluski, którymi najecie się do syta (poniższe proporcje wystarczą na 6 porcji). Zapraszam!

pappardelleczosnekszalotki_localfoodie_wpis1

Potrzebujemy: dużą patelnię, talerz, obieraczkę do warzyw, drewnianą łyżkę kuchenną

Składniki:

  • makaron pappardelle – 400-500 g
  • szalotka – 15 szt.
  • czosnek – 2 główki
  • masło – 2 łyżki
  • ser cheddar – 200 g
  • cukier trzcinowy – 2 łyżki
  • świeża bazylia – 2 garście
  • bulion warzywny lub wywar mięsny – 2 szkl.
  • ocet balsamiczny – do podania
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Szalotki  obieramy i siekamy na ukośne plasterki. Czosnek obieramy i miażdżymy, Na patelni rozgrzewamy masło; szklimy na nim szalotki, następnie dodajemy czosnek i po chwili wsypujemy cukier, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy 45-50 minut, co jakiś czas podlewając odrobiną wody. Przekładamy zawartośc patelni na talerz i wlewamy na nią wywar/bulion. Mieszamy, zdrapując, jeśli coś przywarło do patelni i redukujemy płyn o ok. 1/3, następnie ponownie dodajemy do niego szalotki z czosnkiem. Wyłączamy ogień i przygotowujemy makaron według instrukcji na opakowaniu, przelewamy wodą i dodajemy do patelni – mieszamy. Przed podaniem posypujemy danie cheddarem (makaron można podgrzać z nim na patelni, do lekkiego rozpuszczenia) oraz wąsko poszatkowanymi listkami bazylii. Podajemy, skrapiając każdą porcję odrobiną octu balsamicznego i oprószając świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego!

Comments

Leave a Comment toKarolina

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>