Papryka konserwowa
Kiedy parę lat temu wreszcie zaczęłam robić przetwory, papryka konserwowa była moim pierwszym warzywem zawekowanym na zimę. Od tego czasu mam do niej ogromny sentyment i nie może jej zabraknąć w naszej spiżarni. Mam jeden sprawdzony przepis, którego zawsze się trzymam, dodając ewentualnie trochę miodu. Tym razem miodu nie ma, za to do połowy słoików dorzuciłam „niespodziankę” w postaci jalapeño, wiec papryki będą i kwaśne i słodkie i ostre – to lubię! Nigdy nie kupuję określonej ilości papryki, po prostu dorabiam na szybko marynatę, jeśli trochę mi jej zostaje. Część warzyw pocięłam też inaczej niż zwykle, w wąskie paski. Dla smaku nie będzie to miało znaczenia, ale więcej da się upchnąć do słoików, a starałam się wykorzystać jak najwięcej papryki z uwagi na wyjazd. Misja zakończona powodzeniem!
Potrzebujemy: garnek, wyparzone słoiki
Składniki:
- papryka – dowolna ilość (ja miałam ok 2 kg)
- cebula – 2 szt.
- ziele angielskie – 5 ziaren na słoik
- pieprz ziarnisty – 5 ziaren na słoik
- cebula – 2 plastry na słoik
- gorczyca – 1 szczypta na słoik
- (opcjonalnie) oliwa extra vergine – 1 łyżka na słoik (ja dodaję, jak nie zapomnę)
- (opcjonalnie) papryczki chili lub jalapeño – kilka szt.
Składniki zalewy:
- ocet 10% – 1 szkl.
- woda – 6 szkl.
- cukier – 8 czubatych łyżek
- sól niejodowana – 1 łyżka
- liść laurowy – 1 szt.
Przygotowanie:
Do wyparzonych słoików wrzucamy cebulę z przyprawami i układamy paprykę pociętą w kawałki, dodając ewentualnie oliwę i ostre dodatki lub miód. Zagotowujemy zalewę, lekko studzimy i ciepłą zalewamy słoiki. Pasteryzujemy 20 minut, po czym odstawiamy do góry dnem. Gotowe!
Smacznego!
nietylkopasta.pl
15 sierpnia 2016
papryczek jalapenio jeszcze nie dawałam do przetworów, a mogą być naprawdę super
Zapraszam do moich przepisów 🙂
Karolina
15 sierpnia 2016
Polecam, ja akurat lubię jadac ostro i nie wyobrażam sobie bez nich przynajmniej części przetworów. Co do sałatki, na wiosnę robiłam podobną: http://local-foodie.pl/cytrynowe-ziemniaki-na-rozowo/. Pozdrawiam!